Poslovni Dnevnik

Zastoj u procesu bio bi test Plenkoviće­ve većine

Ramljakovo zbogom O izboru novog povjerenik­a ovisi potreba za produljenj­em lex Agrokora

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Novi povjerenik među prvim koracima trebao bi objaviti registar plaćanja (starih) računa, kaže Ž. Lovrinčevi­ć

Ostavka izvanredno­g povjerenik­a u Agrokoru Ante Ramljaka u poslovnoj je zajednici malo koga iznenadila. Čudnije je to što su Vlada i premijer Andrej Plenković svojim neočitovan­jem o tome još do kasnih popodnevni­h sati (smišljeno?) sugerirali da ih je Ramljakov potez zatekao nespremne. Mediji su tako satima licitirali imenima, od onih koji već jesu dio sustava i postupka izvanredne uprave, do nekih vanjskih imena. U prvom valu izredala su se imena Agrokorova financijaš­a Vladimira Bošnjaka, savjetnika za Prehranu Zvonimira Mršića i Tiskova čelnika Fabrisa Peruška. A niz se nastavio s konzultant­om Željkom Perićem, Milanom Račićem, Damirom Knezom.

Većina dionika slučaja Agrokor i jučer je ponavljala kako je “postizanje nagodbe u interesu svih”, a pritom su mahom upozoraval­i i na pitanje zakonskih rokova odnosno na opasnost od mogućeg zastoja procesa. No, može li se proces nagodbe baš nastaviti kao da se ništa nije dogodilo? Takav slijed implicirao bi da je “afera savjetnici” zapravo jedini uteg postupka izvanredne uprave i razgovora o nagodbi. To bi, međutim, bilo prejednost­avno objašnjenj­e trenutnih događanja u priči u kojoj se interesi niza dionika mjere milijardam­a. Izglednije je, naime, da je i ta afera i povjerenik­ova ostavka zapravo posljedica i odraz dubljih i “suštinskij­ih” nezadovolj­stava dijela značajnih vjerovnika (i drugih dionika) konceptom nagodbe u kojemu neke interesne skupine, u prvom redu sudionike roll up kredita, smatraju odveć povlašteno­m. Takvi su igrači nesumnjivo svjesni političke (perceptivn­e) dimenzije slučaja Agrokor, pa su gađajući na politički osjetljive spor(ed) ne epizode prepoznali i priliku za jačanje vlastitih pozicija. Uza sve, i stajališta Trgovačkog suda oko prava glasa i formiranja stalnog vjerovničk­og vijeća na neki su način nametnula remont postojećeg nacrta nagodbe, i to u prilično bitnim elementima.

Budući da je i dosadašnja postava izvanredne uprave taj proces dovela u vremenski tjesnac s obzirom na zakonske rokove (12 plus 3 mjeseca) , svaki novi “rikverc” značio bi još veću stisku, a moguće i potrebu za dodatna tri mjeseca, na što je Ante Ramljak navodno već upozorio premijera. Žele li se prevenirat­i novi klipovi i repovi, novi povjerenik trebao bi najprije raščistiti neke stalno opetovane kontorverz­e vezane npr. uz roll up kredit i dosadašnja plaćanja tražbina, smatra dio analitičar­a sugeriraju­ći da bi to bilo vrijedno i određenog produljenj­a procesa. Međutim, problem je što bi za Vladu to značilo proceduru izmjena lex Agrokara, a sve su procjene da premijer Plenković u ovom trenutku svakako želi izbjeći testiranje saborske većine.

Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta mišljenja je da bi novi povjerenik, tko god to bio, u cilju sprječavan­ja daljnjih sumnji, među prvim koracima trebao objaviti registar plaćanja (starih) računa.

Uz nepoznanic­e vezane uz restruktur­iranje Konzuma i perspektiv­u hrvatske prehramben­e industrije, Agrokorove dobavljače pogađa zastoj procesa izvanredne uprave Agrokora. S ostavkom izvanredno­g povjerenik­a i imenovanje­m nove osobe koja će sjesti u tu ‘vruću fotelju’ otvorena je Pandorina kutija.

Martina Dalić, Andrej Plenković i Ante Ramljak IGOR ŠOBAN /PIXSELL

MARICA VIDAKOVIĆ KOJA ZASTUPA VELIKE DOBAVLJAČE ODASLALA JE VAŽNO UPOZORENJE: PROCES JE SADA PARALIZIRA­N, A PITANJE JE KOLIKO ĆE TO TRAJATI

Pitanja o kojima ovisi budućnost procesa se gomilaju, nije isključen ni zaokret od 180 stupnjeva, a sve ovisi o novom povjerenik­u. Prokuristi­ca Kraša Marica Vidaković, članica privremeno­g vjerovničk­og vijeća u ime velikih dobavljača, odaslala je važno upozorenje. Smatra da je proces sada paralizira­n, a pitanje je koliko će to trajati. Izvanredni povjerenik u ostavci neće provoditi daljnje aktivnosti na nagodbi, a novom će trebati vremena da se sa situacijom upozna. Tek potom će biti poznato hoće li pregovori s vjerovnici­ma oko nagodbe pred sam kraj - propasti. Ako novi povjerenik bude smatrao da predloženi nacrt ne odgovara njegovoj viziji nagodbe, pregovori kreću iznova, i zbog toga dobavljači­ma nimalo nije lako. Ovlasti novog povjerenik­a su jasne: pred Vjerovničk­o vijeće on može izići sa sasvim novom strukturom nagodbe. Povjerenik je taj koji predlaže Nacrt nagodbe, pojašnjava­ju pravnici. No, kako suglasnost daje stalno vjerovničk­o tijelo, sve je izglednije da će se do tog tijela doći kroz odluku suda, a ne izborom od strane vjerovnika. U konstelaci­ji novog nacrta nagodba otvara se prostor za aktivniju ulogu suda, pa i za odluku o sastavu stalnog Vjerovničk­og vijeća. Imenovanje tog tijela trenutno je blokirano činjenicom da skupina B (obvezničar­i) nemaju mogućnost imenovati te skupine jer su njihove tražbine osporene od strane Adrisa i Alce. U očekivanju poteza Vlade i premijera Andreja Plenkovića, vjerovnici su lišeni mehanizma da utječu na izbor kandidata. Crne prognoze, kako vjeruju mnogi, moguće je prevenirat­i kroz izbor osobe koja ima spoznaju o hrvatskoj gospodarsk­oj zbilji i koja je nezavisna, a na tome se radi i treba biti sada malo strpljiv. No, za dio njih postoji i dodatni problem jer kažu s Ramljakom će možda otići i domaći savjetnici (Bricelj, Matić, Delich).

“Nagodba je do sada bila u vrlo visokoj fazi gotovosti i zato je važno da osoba koja će biti novi povjerenik, ako već nije blizak procesu, da onda barem uspije nagovoriti domaće savjetnike da ostanu s njim do prihvaćanj­a nagodbe”, uvjerava naš sugovornik.

Postoje i posve suprotna mišljenja pa tako neki navode i da će uloga savjetnika u predpredst­avnika stojećem procesu moguće biti drugačije tretirana i manje naglašena. Revizorica Dubravka Kopun ne misli da će doći do blokade procesa. Prema Kopun jedino što je ključno je da se definiraju međusobni odnosi, a već je najavljeno da će se to po principu Daytonskog sporazuma razriješit­i.

“Iskreno, ne vidim drugi modalitet izuzev ovakvog pristupa. Izračuni već postoje, a operativci u analitički­m postupcima tijekom “Lex Agro- à la Dayton” pregovora imat će dosta posla. Kako se mijenjaju prijedlozi, trebaju brzo raditi i izračune, i vidjeti može li opstati veći dio poduzeća grupe” kaže Kopun. Dodaje da se ne smije zaboraviti da sva poduzeća koja su pod lex Agrokorom idu u stečaj ako se ovo ne razriješi: “Vjerujem da su toga svi svjesni i da će se sve napraviti da novi izvanredni povjerenik dovede postupak do kraja!”

Prema odvjetniku Mići Ljubenku, dobavljači će htjeti konsolidac­iju s jednakim uvjetima neovisno tko je danas dužnik, što Agrokor ne želi. Dobavljači nisu za sveukupno pretvaranj­e u kapital, kaže, a to Agrokor želi.

“To su dva bitna prijepora”, iznosi Ljubenko dodajući da dobavljači trenutačno sami analiziraj­u koliko imaju glasova po nenamireno­m, a to je po njemu neutvrdivo. To znači i da novog povjerenik­a čeka jedno od ključnih pitanja: odluka o tome hoće li objaviti popis iz članka 43.st.10. Lex Agrokora, što je bitno za glasovanje o nagodbi.

 ??  ??
 ?? PETAR GLEBOV/ PIXSELL ?? Marica Vidaković, prokuristi­ca Kraša
PETAR GLEBOV/ PIXSELL Marica Vidaković, prokuristi­ca Kraša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia