Poslovni Dnevnik

Još se čeka na dogovor o ruskom plinu za Sloveniju

Kriza Desetogodi­šnji ugovor istekao je krajem 2017., a novi nije potpisan tpisan

-

Kriza u Deželi Desetogodi­šnji ugovor istekao je krajem 2017., a novi nije potpisan

Zbog situacije na tržištu plina Gazprom je prisiljen dugoročne ugovore pretvoriti u kratkoročn­e s fleksibiln­om formulom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer je boravio u radnom posjetu Ljubljani. Uz političke razgovore s državnim dužnosnici­ma, ključna tema bila je opskrba Slovenije ruskim plinom, što je područje u gospodarsk­oj suradnji dvije zemlje koje se našlo u svojevrsno­j krizi.

Kada je riječ o ekonomskim odnosima između dviju zemalja, poznato je da je Rusija, uz zemlje Europske unije, najvažnije izvozno tržište za slovenske kompanije, te je na petom mjestu po vrijednost­i izravnih stranih ulaganja Slovenije u inozemstvo. Nakon višegodišn­jeg smanjenja trgovine, zahvaljuju­ći zapad- nim sankcijama protiv Rusije i ruskih protumjera, krivulja se opet znatno povećala prošle godine, piše mariborski list Večer.

Novi rast robne razmjene

Polovicu izvoza Slovenije u Rusiju čine farmaceuts­ki proizvodi i električni uređaji. S druge strane, Slovenija bilježi sve više ruskih turistički­h posjeta. Prošle je godine, kako navodi Dnevnik, broj noćenja ruskih turista, kojih je bilo više od 260.000, povećan za 33 posto u odnosu na 2016. godinu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Slovenije, za jedanaest mjeseci prošle godine slovenski izvoz u Rusiju izno- je tek neštoešto manje 860 milijunali­juna eura, dok nešto je uvoziznooo­d manje

iznosio 280 milijunaij­una eura. Prošle je godine robna razmjenaaz­mjenaizvij­u dviju zemlje između bila većaća eura. odmiliura. milijarde

Rastustu trgovišle trgovine prošletrgo­višle je godine pridonioo Slovenije i posjetpred­a predsjedni­kaBoruta Pahora Rusiji, u pratnji jakog gospodarsk­ogarskog su slovenske izaslanstv­a,kaovenske i ruske tvrtke kada potpisalel­e ukupno 14 ugovora vrijednihi­h više od pola milijar-milijarde eura.. Već tada je planirano

potpisivan­je potpisiva ugovora o opskrbi bi Slovenije Sloveni ruskim plinom između među ruskog rus energetsko­g diva va Gazproma Gazpro i slovenske tvrtke ke Geopli Geoplin. Desetogodi­šnji Dese ugovor o isporuci isporuc 830 milijuna prostornih stornih metara plina godišnje nje istekao iste je krajem prošle le godine, god a novi nije potpisan. pisan U svibnju prošle godine, godin ruski predsjedni­k Vladimir Vladi Putin najavio je potpisivan­je potp ugovora o opskrbi opsk plinom u vrijednost­i nosti većoj v od 600 milijuna na eura eura, o čemu se raspravlja­lo ljalo prilikom prilik posljednje­g Pahorovog horovog posjeta p Moskvi. Prema Prem neslužbeni­m informacij­a formacija Večeri, slovenska i ruska stranestra očekivale su da će taj polipoliti­čki i ekonomski važan žan ugovor ugov biti potpisan tijetržišn­i kom ovog posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova Ljubljani.

Zato je iznenađenj­e da ugovor još nije spreman za potpisivan­je, navodi list, objašnjava­jući da su razlozi zbog kojih ugovor između dvije kompanije neće biti potpisani poslovne prirode. Posljednji­h godina položaj Gazproma, koji opskrbljuj­e plinom EU više nego prije ukrajinske krize, počeo se mijenjati.

Prema procjeni dobrog poznavatel­ja rusko-slovenskih poslovnih odnosa, koji ne želi biti imenovan, zapravo se položaj Gazproma donekle pogoršavao. Dugoročne desetogodi­šnje sporazume, koje je Putin spominjao prošle godine, zbog situacije na tržištu Gazprom je prisiljen pretvoriti u kratkoročn­e ugovore s fleksibiln­om formulom.

Tranzit plina preko Slovenije

“Čak i kad bi Gazprom i Geoplin potpisali ugovor o opskrbi plinom za deset godina, to više neće biti tako obvezujuće kao ranije”, rekao je sugovornik Večeri. Sada Gazprom potpisuje mnogo fleksibiln­ije ugovore, koji ovise o situaciji na tzv. spot tržištima, kao i prije nekoliko godina. Gazprom, kao najveći dobavljač plina u Europi, u očima slovenske politike vrijedi kao pouzdani dobavljača prirodnog plina i za Sloveniju i za Europu. Ruska strana računa da će Slovenija biti tranzitna zemlja za plin iz plinovoda Turski tok čija je gradnja znatno napredoval­a i koji bi trebao postati operativan iduće godine, a najkasnije do 2020. godine.

Aktualni plinovod Turski tok djelomično zamjenjuje propali projekt Južni tok, za koji je Slovenija pokazala veliki interes, jer je osim pouzdane opskrbe plinom, u igri bila i znatna naknada za tranzit ruskog plina. Slovenija je u Europskoj uniji poznata kao pobornik izgradnje ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, koji je trn u oku Poljskoj i baltičkim zemljama.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Slovenija bilježi veliki suficit u trgovini s Rusijom
FOTOLIA Slovenija bilježi veliki suficit u trgovini s Rusijom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia