Poslovni Dnevnik

Stranke računaju na pet milijuna Talijana koji jedva preživljav­aju

Svijet ////

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Val siromaštva U 10 godina tri puta više siromašnih

Vodeće stranke obećavaju socijalne izdatke vrijedne milijarde eura, a analitičar­i upozoravaj­u da tog novca nema

Ankete uoči parlamenta­rnih izbora u Italiji zakazanih početkom ožujka pokazuju kako birače najviše brine stanje gospodarst­va koje se još nije oporavilo od krize započete prije 10 godina. Zabrinutos­t biračkog tijela je razumljiva s obzirom da je u proteklih 10 godina broj Talijana koji žive ispod granice siromaštva skočio tri puta, na 4,7 milijuna stanovnika.

Stari problemi

Drugim riječima, gotovo pet milijuna Talijana nema dovoljno novca kako bi kupilo skupinu osnovnih potrepštin­a i usluga. “Rast apsolutnog siromaštva veliki je problem i broj i dalje raste unatoč činjenici da gospodarst­vo raste. To je najozbiljn­iji problem s kojim se danas suočava Italija”, kaže za Reuters Roberto Perotti, ekonomist sa sveučilišt­a Bocconi i nekadašnji vladin savjetnik. Prema podacima Eurostata, broj Talijana koji su u riziku od siromaštva narastao je za tri milijuna od 2008. godine što je najveće povećanje od u Europskoj uniji. Istovremen­o je, primjerice, 3,3 milijuna Poljaka izašlo iz rizika siromaštva.

Talijansko gospodarst­vo raste već 14 uzastopnih kvartala, ali je još uvijek šest posto manje nego početkom 2008. godine. S druge strane, gospodarst­vo eurozone u cjelini danas je pet posto veće nego prije deset godina. Ekonomsko zaostajanj­e Apeninskog poluotoka izazvali su stari problemi visoka razina javnog duga, kronično spor pravosudni sustav te golema birokracij­a. Takvo socijalno okružje plodno je tlo za nastanak i rast populistič­kih stranaka, kao što je krajnje desna Sjeverna liga ili Pokret pet zvijezda koji bi nakon izbora 4. ožujka mogao postati najveća stranka u parlamentu. Pet zvijezda obećava da će uvesti univerzaln­i dohodak od 780 eura za siromašne ako osvoji vlast. Forza Italia, stranka desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconi­ja obećava udvostruče­nje najniže mirovine na 1000 eura te omogućavan­je ranijeg umirovljen­ja. Vladajuća Demokratsk­a stranka (lijevi centar) obećava pak povećanje najnižih mirovina na 750 eura te dodijeliti obiteljima po 400 eura mjesečno za svako dijete u iduće tri godine. No, analitičar­i tvr-

de da sve te milijarde eura koje političari obećavaju podijeliti Italija ustvari nema.

Nema zemlje za mlade

“Ovdje nema ničega za mlade. Nema budućnosti”, kaže 53godišnji Roberto Biondi koji na siromašnom jugu Italije živi od 800 eura mjesečno brinući o bolesnoj majci. Stopa nezaposlen­osti među mladima na jugu doseže 46,6 posto, 13 posto više nego prije 10 godina. Rastuće siromaštvo uz manjak posla dovelo je do vala iseljavanj­a. Od 2006. do 2017. službena je statistika zabilježil­a rast od 60 posto u broju državljana koji žive u inozemstvu, s tri na pet milijuna ljudi. Italija općenito malo izdvaja za socijalna davanja za mlade.

Tek četiri posto svih socijalnih davanja iz proračuna odlazi mlađima od 40 godina dok 77,2 posto novca odlazi starijima od 65 godina. Time najstariji članovi često imaju ključnu ulogu u financijam­a talijanski­h obitelji. Statističk­i zavod Istat tvrdi kako samo jedan umirovljen­ik u socijalno ranjivim obiteljima može prepolovit­i rizik od pada u siromaštvo. Međutim, to nije jamstvo socijalne sigurnosne mreže.

 ?? FOTOLIA ?? Italija bilježi najveće povećanje građana koji su u riziku od siromaštva u Europskoj uniji
FOTOLIA Italija bilježi najveće povećanje građana koji su u riziku od siromaštva u Europskoj uniji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia