Poslovni Dnevnik

IZUM IZ ZLATARA

PAMETNE KLUPE ‘DELAJU’ I ZAGORCI

-

Tvrtka QBen iz Zlatara u vlasništvu 19-godišnjeg inovatora Marka Varge, osnovana 2017., ovaj je tjedan pokrenula crowdfundi­ng kampanju s ciljem prikupljan­ja novca za razvoj novog modela pametne klupe s kojom su se lani predstavil­i na tržištu.

“U prodaji već imamo model QBen Silver čija je cijena 13,5 tisuća kuna, a cijena novog modela, QBen Wavea kretat će se oko 20 tisuća kuna. Viša cijena rezultat je kompleksni­je izrade te razlike u funkcijama. Wave u odnosu na Silver ima različitu bateriju te veći broj punjača, 4 USB punjača i 2 bežična punjača”, pojasnio je Varga za Poslovni dnevnik. Pametne klupe za njega su, istaknuo je, izazov jer su spoj više tehnologij­a - hardverske i softverske komponente i nisu statičan proizvod.

“Reagiraju na okolinu i može ih se programira­ti da u različitim vremenskim situacijam­a prilagode način funkcionir­anja kako bi što bolje obav- ljale svoju primarnu funkciju. Na tržište smo ušli kad je već postojalo nekoliko proizvođač­a, a našim bismo se projektom htjeli diferencir­ati i predstavit­i potencijal­nim kupcima novi proizvod”, dodao je.

Konstrukci­ju i komponente za proizvod nabavljaju u Hrvatskoj, a neke i sami sastavljaj­u jer im je ponekad teško naći odgovaraju­ći dio.

“Mladi smo tim i bitno nam je da ostvarujem­o kontinuira­ni napredak u poslovanju koji ide u korist kupcima, stoga sa svakom novom verzijom klupe nastojimo poboljšati ono što je njima najbitnije – dizajn klupe kao vizualnu komponentu i punjenje uređaja kao njezinu primarnu svrhu. Što se poduzetnič­kog impulsa tiče, mislim da sam oduvijek naginjao tome da budem sam svoj šef jer smatram da čovjek puno više nauči kada nije ograničen unaprijed određenim zadacima i funkcijama”, zakljuio je mladi zagorski inovator Marko Varga.

KLUPE SU MI IZAZOV JER SU SPOJ VIŠE TEHNOLOGIJ­A, A NOVI MODEL IMA I VIŠE FUNKCIJA Marko Varga QBen Zlatar

 ?? PD ?? Varga uz krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara u radionici svoje tvrtke QBen
PD Varga uz krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara u radionici svoje tvrtke QBen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia