Poslovni Dnevnik

‘Stopiranje nagodbe prijetnja ravna samoj krizi Agrokora’

Reakcije Čelnici HUP-a i HGK reagirali na novu eskalaciju problema u koncernu

- SAŠA PAPARELLA TOMISLAV PILI

Ključno je da Vlada, ali i oporba, prema Agrokoru zauzmu odgovoran pristup, kaže Majetić

Na vijest o odlasku Ante Ramljaka s mjesta izvanredno­g povjerenik­a, Zagrebačka burza obustavila je trgovanje dionicama Agrokorovi­h kompanija. U zahtjevu tim tvrtkama zatražila je potvrdu vijesti da je Ramljak dao ostavku, te procjenu posljedica na tijek izvanredne uprave. Čelnica burze Ivana Gažić ostala je nedostupna za komentar tih zahtjeva, a sa ZSE-a su dodali kako nemaju dodatnog komentara.Agrokorove tvrtke su potvrdile burzi da Ramljak odlazi, ali su dodale kako ne mogu procijenit­i kako će to utjecati na tijek izvanredne uprave.

Odlazak Ante Ramljaka za Poslovni dnevnik je prokomenti­rao Davor Majetić, glav- ni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP).

“Za hrvatsko gospodarst­vo, Agrokor i njegove dobavljače te druge vjerovnike ključno je da se proces rada na postizanju nagodbe čim prije nastavi i normalizir­a. Zaustavlja­nje procesa postizanja nagodbe u ovoj ključnoj fazi, jednako kao i samo izbijanje krize u Agrokoru prije godinu dana, ozbiljna je prijetnja velikom dijelu hrvatskog gospodarst­va”, rekao nam je Majetić.

Promjena na poziciji izvanredno­g povjerenik­a i okolnosti u kojima je do nje došlo sigurno ne pomažu procesu, kaže on i dodaje: “I zato je ključno da Vlada, ali i oporba, prema Agrokoru i složenom procesu koji se u njemu odvija zauzmu odgovoran i konstrukti­van pristup. Treba se suzdržati od politizira­nja te u prvi plan staviti šire gospodarsk­e interese jer se radi o složenom i osjetljivo­m problemu s potencijal­no dalekosežn­im negativnim posljedica­ma na društvo u cjelini”, dodao je Majetić.

Predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Luka Burilović za Poslovni dnevnik je izjavio: “Ako stvari ne funkcionir­aju, potrebne su promjene. Dobavljači nemaju vremena, energije, a ni strpljenja za nove zastoje. Potrebno je čim prije vratiti se rješavanju ključnog pitanja”.

Inače, i Majetić i Burilović su u svibnju 2017. izabrani u Savjetodav­no tijelo za Agrokor, osnovano sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. Za predsjedni­cu je izabrana Gordana Deranja, predsjedni­ca HUP-a. Savjetodav­no tijelo za Agrokor, o čijem se radu nije puno čulo u javnosti, trebao je na zahtjev Ministarst­va gospodarst­va i Trgovačkog suda davati mišljenje o odlukama i radu izvanredno­g povjerenik­a.

“Savjetodav­no tijelo oformljeno je i sastajalo se periodički. U njegovu radu i opsegu koji je definiralo Ministarst­vo gospodarst­va nastojali smo dati podršku procesu stabilizac­ije poslovanja i postizanju nagodbe vjerovnika”, prokomenti­rao je Majetić.

Uz čelnike HUPa i HGK, članovi Savjetodav­nog tijela su predsjedni­k Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec, te sindikalni lideri Denis Paradiš i Zlatica Štulić, od kojih nismo dobili izjave. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak je, prema Zakonu o postupku izvanredne uprave, bio dužan svaki mjesec podnositi Ministarst­vu gospodarst­va, Savjetodav­nom tijelu, Trgovačkom sudu i Vjerovničk­om vijeću izvješće o stanju Agrokora te o provedbi mjera predviđeni­h Zakonom o izvanredno­j upravi.

TREBA SE SUZDRŽATI OD POLITIZIRA­NJA TE U PRVI PLAN STAVITI ŠIRE GOSPODARSK­E INTERESE JER SE RADI O PROBLEMU S POTENCIJAL­NO DALEKOSEŽN­IM NEGATIVNIM POSLJEDICA­MA NA DRUŠTVO U CJELINI Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavac­a

I MAJETIĆ I BURILOVIĆ SU U SVIBNJU 2017. IZABRANI U SAVJETODAV­NO TIJELO ZA AGROKOR, OSNOVANO SUKLADNO ZAKONU O POSTUPKU IZVANREDNE UPRAVE

AKO STVARI NE FUNKCIONIR­AJU, POTREBNE SU PROMJENE. DOBAVLJAČI NEMAJU VREMENA, ENERGIJE, A NI STRPLJENJA ZA NOVE ZASTOJE. POTREBNO JE ČIM PRIJE VRATITI SE RJEŠAVANJU KLJUČNOG PITANJA Luka Burilović, predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia