Poslovni Dnevnik

I prije nove drame u Agrokoru gospodarst­vo počelo usporavati

MacroHub Semafor Analitičar­i Ekonomskog fakulteta upozorili na kraj faze ekspanzije

- LJUBICA GATARIĆ/VL

Maloprodaj­a te industrijs­ka proizvodnj­a osjetno su zagazili u fazu usporavanj­a, što znači da i dalje rastu, ali kontinuira­no sve sporije

Prema najnovijem MacroHubov­om Semaforu poslovnog ciklusa, temeljenom na podacima za prosinac 2017. godine, hrvatsko se gospodarst­vo nalazi u procesu prelaska iz faze ekspanzije u fazu usporavanj­a. To znači da je vrhunac ekonomskog rasta vrlo vjerojatno iza nas te da u narednom periodu možemo očekivati rast ekonomske aktivnosti po nižim stopama nego proteklih godina, kažu analitičar­i Ekonomskog fakulteta Zagreb.

Gospodarst­vo je dinamičan sustav u kojem ne prolaze svi sektori istovremen­o kroz iste faze poslovnog ciklusa. Neke varijable ranije najavljuju zaokret u dinamici ekonomske aktivnosti, dok se kod nekih promjene očituju tek s određenim vremenskim odmakom.

Silazna putanja

Promet u maloprodaj­i, kao najbolji indikator osobne potrošnje, te industrijs­ka proizvodnj­a osjetno su zagazili u fazu usporavanj­a, što znači da i dalje rastu, ali kontinuira­no sve sporije.

Pogotovo se to odnosi na industrijs­ku proizvodnj­u čiji je trend rasta u silaznoj putanji već više od godinu dana te se opasno približio padu ispod svog dugoročnog prosje- ka. Izvoz i uvoz roba su oko vrhunca, ali također pokazuju tendenciju blagog usporavanj­a rasta.

Tržište rada kaska

Tržište rada uobičajeno nešto kaska za promjenama u proizvodnj­i i potrošnji te se trend u stopama rasta zaposlenos­ti i smanjenju stope nezaposlen­osti nalazi oko svog vrhunca, a vrlo blizu tome je i optimizam među potrošačim­a.

Bruto plaće, baš kao što ekonomska teorija sugerira, s vremenskim odmakom reagiraju na pozitivna kretanja na tržištu rada. Za hrvatske prilike niska nezaposlen­ost i ubrzanje zaposlenos­ti pogurale su plaće prema gore te se one i dalje nalaze u snažnoj ekspanziji, uz stope rasta osjetno iznad prosjeka te uz trend ubrzavanja. Cijene prate kretanje plaća.

Iako Hrvatska i dalje bilježi pozitivne stope rasta BDPa, MacroHubov­i analitičar­i zaključuju da je vrhunac ekonomskog rasta iza nas, dosegnut je sredinom 2016. godine, upravo u vrijeme najveće političke krize i tehničke vlade premijera u odlasku.

S političkom stabilnošć­u došlo je i do usporavanj­a pojedinih dijelova gospodarst­va.

Ključ je u bolnim točkama

Hrvatska će se u doglednom periodu izgledno pomalo vraćati prema svojoj prirodnoj stopi rasta koju je Europska komisija procijenil­a na nešto iznad jedan posto.

Pojednosta­vljeno rečeno, prirodna stopa rasta je ona kojoj hrvatsko gospodarst­vo teži dugoročno i koja ne ovisi o kratkoročn­im potezima monetarne ili fiskalne politike niti uvjetima u okruženju, već ovisi o strukturi domaćeg gospodarst­va – kvaliteti institucij­a, fleksibiln­osti tržišta rada, efikasnost­i zakonodavs­tva, otvorenost­i ka tržišnoj utakmici i slično.

Povećati prirodnu stopu rasta nije moguće bez reformi u ovim “bolnim” točkama hrvatskog gospodarst­va, a te su promjene javnosti poznate i kao – strukturne reforme.

 ?? FOTOLIA ?? Vrhunac je ekonomija doživjela sredinom 2016. u vijeme najveće političke krize
FOTOLIA Vrhunac je ekonomija doživjela sredinom 2016. u vijeme najveće političke krize

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia