Poslovni Dnevnik

FBiH u nove poslovne zone ulaže 16 mil. kuna

Pomoć Daju četiri puta više za poduzetnič­ku infrastruk­turu

-

Federacija BiH trenutno ima 11 poslovnih inkubatora, četiri tehnološka i jedan poslovni park. Tu je još i oko 15 poduzetnič­kih centara, osam lokalnih, jedna kantonalna i pet regionalni­h razvojnih agencija.

Od 2015. godine osnovana su dva nova inkubatora, jedan poslovni park i jedan poduzetnič­ki centar, stoji u informacij­i o stanju poduzetnič­ke infrastruk­ture koju je usvojila vlada FBiH. U Federaciji postoji oko 110 poslovnih zona, od čega njih 15 nisu aktivne, dok je kod ostalih stupanj aktivacije različit. Većina zona je osnovana na zemljištu koje nije imalo izgrađenu infrastruk­turu (tzv. zelene zone u vlasništvu su lokalne samouprave), dok su parcele vlasništvo gospodarsk­ih subjekata.

Postotak iskorišten­osti zemljišta u poslovnim zonama u FBiH je oko 50 posto. Prema trenutnim informacij­ama, u poslovnim zonama Federacije posluje više od 1200 poslovnih subjekata. Većina njih, oko 60 posto, pripada proizvodni­m, a 40 posto je iz uslužne djelatnost­i.

Ove godine FBiH će uložiti 4 mil. KM (oko 16 mil. kuna) u izgradnju poduzetnič­kih zona, što je dosad najveća svota za tu svrhu u jednoj godini. Ranijih godina ministarst­vo je ulagalo po milijun maraka u osnivanje novih zona, a imali su i potporu UNDP-a i Švicarske agencije za razvoj i suradnju, koji su 2014., 2015. i 2016. izdvajale po 500.000 KM.

 ?? PD ?? U poslovnim zonama FBiH više od 1200 tvrtki
PD U poslovnim zonama FBiH više od 1200 tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia