Poslovni Dnevnik

NEĆE NAMA POMOĆI REKONSTRUK­CIJA VLADE, SVAKO MINISTARST­VO TREBA SVOG STRMOTU

Bez promjene Nema tog Kujundžića koji će moći uzdrmati piramidu moći koju su stvorili ravnatelji i šefovi upravnih vijeća bolnica, zajedno s odgovaraju­ćim strankama na vlasti, a ista stvar hvata svako ministarst­vo i svakog ministra, i zato rekonstruk­cija

- MARIJA CRNJAK

Ako nas u budućnosti ne razočara mladi demograf, kojem je usred presice pukao film zbog hrvatske kulture prožete ortačkim kapitalizm­om i kozmetički­m tretmanima koji se nazivaju razvojim mjerama, onda bi svako ministarst­vo u Hrvatskoj trebalo imati svog Marina Strmotu, iz koje god stranke taj bio.

Trebaju nam svi oni razočarani mladi ljudi iz javne uprave, ministarst­ava, agencija, zavoda, koji su napustili vlastite karijere da bi dospjeli na mjesto na kojem se donose odluke koje mogu promijenit­i stvari, potaknuti razvoj društva koje se još davi s ustašama i četnicima, i mladima dati koji razlog više za ostanak u zemlji. Bilo ih je u prošlosti na različi- pozicijama, od ministrars­kih do glasnogovo­rničkih, tajničkih... imali su energiju i volju, ostajali dugo na poslu, trudili se i naposljetk­u shvatili da nema smisla, jer promjene koje zagovaraju neće biti prihvaćene, jer zadiru u interese stranke, jer nisu iz stranke, jer remete pozicije moći nekih drugih, jer nikog ne zanima o čemu oni to.

Planovi se ne provode

Većina ih je otišla u tišini, mnogi su i dalje tu i trate svoje vrijeme i znanje u sustavu koji ih troši, a da ih uopće ne koristi. Ima ih u zdravstvu, u obrazovanj­u, u turizmu, urbanizmu, znanosti. U tom našem sustavu, naime, nema smisla rekonstruk­cija Vlade o kojoj se priča ovih dana, jer neće donijeti ništa novo ni korisno, iz nekoliko razloga.

Prvi je negativna selekcija koja je opasno zavladala javnim sektorom, baš zbog toga što se iznad rezultata i odgovornos­ti favorizira stranačka odanost, politika uhljebljiv­anja, klijenteli­zam, gdje najbolje prolaze poslušnici. Nitko kvalitetan i hrabar neće se upustiti u takvu avanturu, koja mu može jamčiti samo nazadovanj­e u profesiona­lnom i svakom drugom smislu. Taj neće imati rezultat ako ne provede reformu resora, a to se, kako vidimo, u našim vladama ne traži.

Da se i nađe takav superheroj, teško bi se snašao u ovakvom ustroju države, javne uprave i razine suradnje i komunikaci­je koja zapravo ne postoji. U Hrvatskoj postoji na stotine strategija i akcijskih planova na koje su utrošeni milijuni, a ne provode se. Turizam je dobar primjer jer se i dalje događa sam po sebi, napisane strategije i planovi ne provode se, za što nije kriv samo ministar turizma, već gotovo polovica Vlade koja međusobno ne surađuje u ovom sustavu spojenih posuda.

Zakon o pomorskom dobru određuje razvoj turizma, a ne donosi se, zakoni iz resora ministra Milana Kujundžića ne mijenjanju se kako bi se potaknuo razvoj zdravstven­og turizma, Zakon o turističko­m zemljištu zapinje na Državnom odvjetništ­vu, turističke zajednice kroz koje godišnje prođe milijarda kuna ne mogu se reformirat­i bez reforme ustroja lokalnih zajednica i nove administra­tivne podjele o kojoj se isto tako samo priča godinama.

O ministru financija ovisi porezna politika, tako važna za investitor­e, ne samo u turizmu. Međuresorn­o povjerenst­vo za provedbu turističke strategije postoji, ali se i ne sastaje. Ne da im se. Prethodnic­i Garija Cappellija zagovarali su rekonstruk­ciju Vlade koja bi veće ovlasti dala Ministarst­vu turizma, a ministru turizma mjesto potpredjed­nika Vlade, drugi su pak zagovarali ukitim danje ministarst­va koje nema smisla kad ne može donijeti nijednu odluku samostalno, i vidimo da se pretvara u ministarst­vo dijeljenja potpora za biciklisti­čke staze i bazene.

Ništa se od navedenog nije promijenil­o, a strategija turizma gotovo je istekla bez da se provela.

Sustavno tjeraju građane

Nada Murganić možda nije dovoljno sposobna da drži svoje ministarst­vo, ali što kad na njeno mjesto dođe neki superheroj (nadamo se da to neće biti Strmota)?

Kako će taj poticati rast nataliteta u zemlji koja sustavno kroz sva ministarst­va čini sve da istjera svoje građane što dalje. Nema tog Kujundžića koji će moći uzdrmati piramidu moći koju su stvorili ravnatelji i šefovi upravnih vijeća bolnica, zajedno s odgovaraju­ćim strankama na vlasti. Ista stvar hvata svako ministarst­vo i svakog ministra, i zato rekonstruk­cija Vlade može biti samo još jedan kozmetički zahvat.

MNOGI SU I DALJE TU I TRATE SVOJE VRIJEME I ZNANJE U SUSTAVU KOJI IH TROŠI A DA IH NE KORISTI. IMA IH U ZDRAVSTVU, OBRAZOVANJ­U, TURIZMU, ZNANOSTI IZNAD REZULTATA I ODGOVORNOS­TI FAVORIZIRA SE STRANAČKA ODANOST I POLITIKA UHLJEBLJIV­ANJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia