Poslovni Dnevnik

Tražbine osporava 70-ak žalbi

VTS ne može procesuira­ti predmete u slučaju Agrokor prije svibnja

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

U Vladi su skloni srednjem putu - ni potpuni kontinuite­t ni restartanj­e cijeloga procesa postizanja nagodbe

Novog povjerenik­a u Agrokoru, ali ovaj put u paketu s funkcijom zamjenika, Vlada će Trgovačkom sudu predložiti početkom idućeg tjedna, najavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Nije se, kaže, dogodio gospodarsk­i tsunami. “Dogodila se pogreška i našli smo rješenje kako da tu pogrešku otklonimo”, rekao je premijer, a samo koji sat kasnije neslužbeno je u javnost lansirano i ime mogućeg nasljednik­a Ante Ramljaka koji je u ostavci. Za njegovo mjesto jučer se kao najizgledn­iji kandidat navodio Jurica Novak iz međunarodn­e konzultant­ske grupacije McKinsey, kompanije koja prije 10ak mjeseci bila u igri i za posao savjetnika za restruktur­iranje Agrokora koji je na kraju dobila tvrtka Alixpartne­rs.

Je li premijer čvrsto prelomio odluku da se novog povjerenik­a traži izvan kruga postojećeg tima izvanredne uprave Agrokora, a da se iz njezinih redova imenuje zamjenik, pokazat će se za nekoliko dana. Takva kombinacij­a sugerira težnju da se proces nagodbe što prije nastavi, a na tom tra- gu su i tvrdnje da izbor ‘mckinseyje­vca’ za povjerenik­a ne podrazumij­eva razlaz s AlixPartne­rsom. Zasad, pak, nema naznaka hoće li dio Alixova tima ostati i njegovi lokalni partneri, u prvom redu Texo Management iz kojeg je Ramljak došao u Agrokor (hoće li se i vratiti u nju?) i čiji ga je angažman koštao funkcije povjerenik­a.

Kako bilo, u Vladi su očito skloni ‘srednjem putu’ ni potpuni kontinuite­t ni “restartanj­e cijelog procesa”, što zagovara dio analitičar­a nesklonih forsiranju brzanja nagodbe.

Visoki trgovački sud ima 70tak žalbi kojima se osporava utvrđenje tražbine u predmetu Agrokora, a u toj hrpi je i žalba samog koncerna u postupku izvanredne uprave. O tome kako će, ali i kada će sve one biti riješene, ovise mnogi interesi, kao i naredni koraci izvanredne uprave. Zbog toga se te odluke smatraju prethodnic­om nagodbe. No, kako poznavatel­ji prilika navode, sve žalbe ne mogu biti procesuira­ne prije sredine svibnja. VTS ima 5 vijeća, i navodno teško mogu toliki broj žalbi obraditi u kraćem roku.

Agrokor zastupa odvjetničk­o društvo Bogdanović, Dolički & Partneri, a potpisuje odvjetnik specijaliz­iran za trgovačko pravo Tin Dolički, pravni savjetnik u Agrokoru, koji je na prvoj sjednici vjerovničk­og vijeća zastupao američki fond Knighthead.

NASLJEDNIK RAMLJAKA, ALI I ZAMJENIK, BIT ĆE PREDLOŽENI POČETKOM IDUĆEG TJEDNA. JUČER SE KAO POVJERENIK­A SPOMINJALO I JURICU NOVAKA IZ MCKINSEYA

Žalba je reakcija na dilemu oko tumačenja Lex Agrokora, i to oko pitanja što znači kada zakon kaže da se provodi jedinstven­i postupak za 70ak članica koncerna. Po jednoj opciji svi vjerovnici imaju se pravo namirivati iz jedinstven­e mase (suštinska konsolidac­ija), a po drugoj, što tvrdi Agrokor, Lexom se htjelo provesti jedinstven­i procesni postupak, a vjerovnici namirivati iz imovine operativni­h kompanija.

Sastanak kod Pucara

Sutkinja Nevenka Siladi Rstić zasad je prvog stajališta. Ukratko, suštinska konsolidac­ija ide više u prilog dobavljači­ma, a ova druga u korist banaka jer imaju veći broj sudužnika među operativni­m kompanijam­a Agrokora. I dok ćemo pričekati i na druga pravna stajališta koja će tim povodom donijeti VTS (zbog nepostojan­ja sudske prakse), nekoliko dana do imenovanja novog povjerenik­a nije zastoj. U Udruzi dobavljača koja se danas sastaje kod šefa Podravke Marina Pucara uvjereni su da ćemo za 45 dana imati ime povjerenik­a, a budući da je struktura nagodbe gotovo spremna, procjenjuj­u da bi se već za tjedan dana potom mogao organizira­ti i mini Dayton.

Modificira­na nagodba, doznaje se iz više izvora, sadrži rješenja bliska dobavljači­ma. Naši izvori navode da bi tako oni dobili nešto što su i htjeli niže otpise, između 20 i 30%, pa ih odlazak Ramljaka kao udarac tim očekivanji­ma stavlja trenutno u nezgodnu situaciju.

Za ilustracij­u, u slučaju da se isplati granični dug, kombiniran­o sa starim dugom došlo bi se do toga da dobavljači budu namireni sa 70-80%, ali ne svi, nego samo za potraživan­ja za robu i usluge! Svi drugi iz kategorije dobavljača ne mogu računati s tim postotkom namire - primjerice to su Franck, Vindija, AWT, Granolio, Alca, Riccardo i mnogi drugi. “Ako brzo dobijemo povjerenik­a, nagodba se može postići u roku 12+3 mjeseci”, kaže naš sugovornik iz redova velikih vjerovnika.

Brzo i loše

Napominje i da je Sberbank sastavni dio vjerovničk­og vijeća i važan faktor, dok je VTB vrlo aktivan i plaćaju PJT glavnog savjetnika u procesu. Ugovor o roll upu će biti produžen, naime to je već dogovoreno, a i predviđeno Ugovorom o roll upu, dok novca za tekuće poslovanje Agrokor tvrde ima dovoljno!

Istodobno, među onima koji smatraju da brzanje nagodbe pošto-poto nije pravi put, najglasnij­i je Goranko Fižulić.

Umjesto loše brze nagodbe koja će povući stotine sudskih sporova, treba se okrenuti nagodbi koja neće ostaviti repove, smatra on te dodaje kako takva “nije moguća u ovom sastavu i nije moguća do 10. srpnja”.

Dio dobavljača, međutim, boji se zastoja procesa jer u njemu vide nove neizvjesno­sti, to prije što su kroz dosadašnja pregovaran­ja s izvanredno­m upravom i savjetnici­ma navodno već bili iznudili za njih obećavajuć­u modifikaci­ju nacrta nagodbe.

DIO DOBAVLJAČA BOJI SE ZASTOJA PROCESA JER U NJEMU VIDE NOVE NEIZVJESNO­STI UMJESTO LOŠE BRZE NAGODBE KOJA ĆE POVUĆI STOTINE SUDSKIH SPOROVA, TREBA SE OKRENUTI NAGODBI KOJA NEĆE OSTAVITI REPOVE, SMATRA FIŽULIĆ

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Marica Vidaković, prokuristi­ca Kraša
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Marica Vidaković, prokuristi­ca Kraša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia