Poslovni Dnevnik

Vlada očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije o Brodosplit­u

aktualno //// Nakon 5 godina i formalno završava slučaj splitskog škvera

- MARIJA BRNIĆ

Poslovanje škvera proteklih godina ‘uzduž i poprijeko’ pročešljal­i su deseci poreznih i inspekcijs­kih službi

Posve suprotno tvrdnjama Mostovog saborskog zastupnika Mira Bulja, Vlada očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije o restruktur­iranju splitskog brodogradi­lišta, čije provođenje nakon pet godina, idući tjedan i formalno završava.

Bulj je u Saboru prozvao Ministarst­vo gospodarst­va da godinama ignorira nalaze Državne revizije da poduzme mjere za namjensko korištenje državnih potpora koje su isplaćivan­e Brodosplit­u i za ispunjenje obveza novog vlasnika, grupe DIV, utvrđenih kupoprodaj­nim ugovorom iz 2013. godine.

Iz odgovora na Buljev upit saznaje se da je, nakon što je državna tvrtka Hrvatska brodogradn­ja Jadranbrod koja je zadužena za nadzor restruktur­iranja navela u svojim izvješćima da postoje različita tumačenja o izvršenju ugovornih obveza, Ministarst­vo gospodarst­vo zatražilo od Ministarst­va financija provođenje poreznog i proračunsk­og nadzora u Brodosplit­u. Taj je postupak dovršen u srpnju 2015., a zapisnik je dostavljen Ministarst­vu gospodarst­va, Poreznoj upravi i Županijsko­m državnom odvjetništ­vu u Splitu. Vlada i Ministarst­vo ispunjavaj­u svoje obveze i time pomažu brodograđe­vnu djelatnost u Splitu, a zahvaljuju­ći tome, kao i činjenici da je brodogradi­lište ostvarilo pozitivno poslovanje u 2016. i 2017., što je bio cilj Programa, može se, poručuju iz Vlade, očekivati pozitivno mišljenje Komisije.

U DIVu ne kriju da očekuju takvu ocjenu za Brodosplit, jer su poslovanje u škveru proteklih godina “uzduž i poprijeko” pročešljal­i deseci raznih inspekcijs­kih i poreznih službi, a angažirali su i sami pravni tim iz Bruxellesa specijaliz­iran za državne potpore, te su, kažu, dosad svi nalazi pokazivali da u Brodosplit­u potpore nisu nenamjensk­i trošene, kako se tvrdilo u izvješću HBJa.

U slučaju restruktur­iranja u Uljaniku, za koje se interesira­o SDPovac Peđa Grbin, u Vladi zasad nemaju jasan odgovor oko potpore programu koji se priprema, budući da on još nije gotov. Pozivajući se na to, u Vladi ne iznose nikakav stav niti o najavljeno­m pretvaranj­a brodogradi­lišta u turističku destinacij­u, već načelno navode kako je državni interes zadržati brodograđe­vnu djelatnost i radna mjesta na “predmetnom području”. Sudeći prema odgovoru Grbinu, glavnu riječ u kreiranju Uljanikovo­g programa imat će strateški partner, čije će ulaganje i predstavlj­ati vlastiti doprinos troškovima restruktur­iranja, a u njegovu održivost morat će se prije svega uvjeriti EK.

 ?? BORIS ŠČITAR/PIXSELL ?? Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplit­a
BORIS ŠČITAR/PIXSELL Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplit­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia