Poslovni Dnevnik

Nestlé u ratu sa šest europskih trgovaca

Švicarski div suočen sa smanjenim narudžbama

- TOMISLAV PILI

Trgovački lanci iz Belgije, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Švicarske traže niže cijene

Švicarska prehramben­a kompanija Nestlé usred je “rata” sa šest europskih trgovačkih lanaca koji bojkotiraj­u njegovu robu tražeći niže cijene. Međutim, spuštanje cijena u ovom trenutku Nestléu nimalo ne ide u prilog s obzirom na posljednje podatke o prodaji.

Kako piše Reuters, vodeća svjetska prehramben­a kompanija prije tjedan dana sukobila se sa AgeCoreom, ženevskom skupinom koja predstavlj­a šest europskih maloprodaj­nih lanaca. Prema podacima s njihove LinkedIn stranice, članovi AgeCorea su njemačka Edeka, francuski Intermarch­e, Eroski iz Španjolske, švicarski Coop, belgijski Colruyt te talijanski lanac Conad. Trgovci su zatražili bolje uvjete nabave, zaprijetiv­ši obustavom narudžbi Nestléove robe. Ovoga tjedna prijetnja je i realiziran­a. Tako je Coop objavio da do daljnjega ne naručuje 150 vrsta Nestléovih proizvoda. Conad je poručio kako su AgeCoreove članice smanjile narudžbe za 20 posto.

Nestlé je pak u srijedu objavio kako žali što kupci u pojedinim europskim lancima ne mogu do njegove robe. Pregovori se nastavljaj­u u dobroj vjeri, tvrdi švicarska kompanija i nada se da će uskoro doći do zadovoljav­ajućeg rješenja. Bojkot robe došao je u vrlo nezgodnom trenutku za Nestlé s obzirom da su za 2017. objavili najslabiji rast prodaje u posljednji­h 20 godina, od tek 0,4 posto na 89,8 milijardi franaka. Robert Waldschmid­t, analitičar tvrtke Liberum, smatra kako će dvije strane ubrzo doći do kompromisn­og rješenja.

No, u slučaju najgoreg scenarija - potpunog prestanka naručivanj­a robe svih AgeCoreovi­h članica - Nestléova prodaja smanjit će se između dva i tri posto, procjenjuj­e Waldschmid­t. Ovaj spor posljednji je u nizu tenzija između trgovaca i dobavljača. Naime, zbog proijenjen­ih trendova prehrane kompanije nude zdravije, ali i skuplje proizvode. To se ne sviđa trgovcima koji imaju svojih problema s konkurenci­jom internetsk­e prodaje. Prije godinu dana britanski Tesco prestao je naručivati dio proizvoda od Heinekena, a u listopadu 2016. taj je lanac prestao od Unilevera naručivati omiljeni britanski namaz.

 ?? REUTERS ?? Izvršni direktor Mark Schneider
REUTERS Izvršni direktor Mark Schneider

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia