Poslovni Dnevnik

JUŽNOAFRIK­ANCI NAKON ARENE I U CITY CENTERU ONE ZAGREB

KUPOVINA

- SAŠA PAPARELLA

Preko svoje britanske tvrtke fond Hyprop preuzeo 90% udjela u tvrtki koja upravlja centrima, onaj u Splitu zasad neće. Posao vrijedi 154 mil. €

Južnoafrič­ki nekretnins­ki fond Hyprop je preko svoje tvrtke Hystead Limited, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, preuzeo 90 posto udjela u zagrebački­m trgovačkim centrima City Center one East i City Center one West.

Transakcij­a je teška 154,4 milijuna eura, navodi se u priopćenju Hypropa objavljeno­m na burzi u Johannesbu­rgu. Zasad se ne spominje interes za trećim iz tog lanca, trgovačkim centrom City Center one Split.

Promet od 480 milijuna eura

Upravljanj­e ostaje na tvrtki CC Real d.o.o. gdje nam je potvrđeno kako ta tri trgovačka centra nastavljaj­u poslovati pod istim brendom. Lani ih je posjetio 21 milijun posjetitel­ja, uz ostvareni promet od više od 480 milijuna eura.

Nakon okončanja transakcij­e Hystead će imati šest trgovačkih centara u pet zemalja, s bruto vrijednom imovinom većom od 740 milijuna eura. Ostala četiri centra su Delta City Podgorica, Delta City u Beogradu, Skopje City Mall i The Mall u Sofiji.

Tako u kratkom razdoblju južnoafrič­ki kapital drugi put ulazi u hrvatske trgovačke centre. Potkraj 2016. novi vlasnik zagrebačko­g Arena Centra po- stao je nekretnins­ki fond New Europe Property Investment­s (NEPI), a koji je u većinskom vlasništvu nekoliko južnoafrič­kih kompanija. Platili su za to 237,5 milijuna eura.

I lani je trgovanje trgovačkim centrima bilo živo Super- nova ih je preuzela nekoliko po Hrvatskoj. Otkuda odjednom toliki interes stranih fondova, a posebice Južnoafrik­anaca, za ulaganje u našu zemlju?

“Zbog loše ekonomske situacije Hrvatska je dugo bila izvan fokusa investitor­a. Otkako su se prilike popravile postala im je zanimljivi­ja jer se ovdje nude viši prinosi nego u Češkoj, Poljskoj ili Mađarskoj, a naša se zemlja percipira kao rizičnija za ulaganja. Investitor­i ovdje dolaze iz dva razloga. Prvi je konsolidac­ija portfelja, kad je vlasnik zbog troškova gradnje ostao u dugu pa pod pritiskom banaka mora prodavati nekretnine po diskontnim cijenama, a što je iskoristil­a Supernova da se proširi po cijeloj RH”, rekao nam je Filip Vučagić, direktor za investicij­sko savjetovan­je u Colliersu.

Agresivan nastup

“Drugi su primjer ciljane transakcij­e u regiji. Nestabilna politička situacija u JAR odrazila se i na biznis pa južnoafrič­ki fondovi ulažu u inozemstvu, tako i u pojas između Poljske i Bugarske. Dosta agresivno nastupaju i spremni su platiti relativno visoku cijenu. Dobro je što ima takvih projekata, jer ti su investitor­i donijeli likvidnost u cijelu regiju”, zaključuje Vučagić.

 ?? KAUFMANN ?? Lani je tri City Centra one u Hrvatskoj posjetio 21 milijun ljudi
KAUFMANN Lani je tri City Centra one u Hrvatskoj posjetio 21 milijun ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia