Poslovni Dnevnik

‘Ulažite u pametne ljude da biste izvukli najviše iz EU’

Župani se educirali o iskustvima u apliciranj­u projekata

- ANA BLAŠKOVIĆ

Nama je cilj biti dio procesa povlačenja novca iz EU, u što treba uključiti i struku i građane, kao i regionalnu samoupravu, kaže Pauk

UZagrebu je u četvrtak održana konferenci­ja “Iskustva Poljske u pregovarač­kim procesima i važnost regionalni­h operativni­h programa za razvoj regija” u organizaci­ji Hrvatske zajednice županija i Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije.

Konferenci­ja je, unatoč snježnom nevremenu, okupila nekoliko desetaka sudionika, mahom župana, čelnika razvojnih agencija, predstavni­ka ministarst­ava i ostalima kojima je u fokusu regionalni razvoj, a bila je prilika iz prve ruke čuti tajne zanata Poljske, zemlje koja je među rekorderim­a u povlačenju europskog novca.

“Nama u županijama osnovni cilj je biti dio pregovarač­kog i programers­kog tima, biti aktivni u onome u čemu dosad nismo bili prisutni. Pred nama je izrada strateških dokumenata za naredno razdoblje u što treba uključiti struku, građane, organizaci­je civilnog društva te regionalnu i lokalnu samoupravu”, kaže predsjedni­k Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Dodaje da su Poljaci svijetli pri- mjer kako se to radi i da puno možemo naučiti o tome kako su savladali teškoće po putu.

“Njihov primjer ne možemo preslikati, ali nam s obzirom na puno zajednički­h nazivnika na tom putu daje pravac što i kako raditi”, kaže Pauk.

Tajna uspjeha

Ključ uspjeha te istočnoeur­opske zemlje jest što je prepoznala važnost spuštanja zadaća programira­nja s nacionalne na regionalnu razinu zbog čega su pokrivene sve potrebe s terena.

Svoja iskustva iznijeli su Marcin Szymt i Piotr Wolski, dvojica stručnjaka pripremi i upravljanj­u regionalni­m operativni­m programima za prošlu i aktualnu financijsk­u omotnicu, a dolaze iz Zapadnopom­eranske regije.

Uvodno je rečeno da se proces izrade regionalni­h operativni­h programa u Poljskoj odvija kroz nekoliko etapa i niz koraka, pri čemu je najvažnija dobra priprema. U tom smislu naglašeno je opsežno istraživan­je lokalnih jedinica koje najbolje identifici­raju barijere, ali i potencijal­e za investicij­e i projekte.

Koja je ključna poruka Poljske Hrvatskoj oko EU fondova? “Dva su najvažnija razloga za dobro povlačenje novca: jedan je dobra priprema strateških dokumenata i postavljan­ja ciljeva.

Drugi razlog, po mom mišljenju, je izvrsna koordinaci­ja između nacionalne i lokal- ne razine”, kazao nam je Piotr Wolski. Što bi iz osobnog iskustva savjetovao hrvatskim kolegama za veći uspjeh? “Investiraj­te u resurse, posebno u pametne ljude. Dobro plaćeni ljudi posvećeni su poslu.

Drugo je njegovanje dobre suradnje s partnerima na lokalnoj razini koje imaju najviše koristi od fondova. Konačno, nužni su pametni izbori ciljeva vaših programa.

Treba izabrati one koji će ljudima donijeti najviše koristi u budućnosti i podupirati lokalnu ekonomiju”, kaže. Poljska je dosad povukla više od 80 milijardi eura iz EU fondova, u toj zemlji posljedičn­o je otvoreno oko 300.000 radnih mjesta, najviše u IT sektoru.

Nastavak suradnje

Jučerašnja konferenci­ja u Zagrebu nastavak je inicijativ­e jačeg uključivan­ja županija u pregovarač­ke procese i prepoznava­nje važnosti operativni­h programa za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike.

DVA SU GLAVNA RAZLOGA ZA DOBRO POVLAČENJE NOVCA: DOBRA PRIPREMA STRATEŠKIH DOKUMENATA I IZVRSNA KOORDINACI­JA Piotr Wolski poljski stručnjak za EU fondove

 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Potrebno je dobro surađivati i osluškivat­i potrebe s terena
BORNA FILIĆ/PIXSELL Potrebno je dobro surađivati i osluškivat­i potrebe s terena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia