Poslovni Dnevnik

Zadruge kupuju preostalih 25,9 posto Mljekare Celeia

Vlasnici Na zajedničko preuzimanj­e udjela odlučilo se 16 slovenskih zadruga

-

Pojedinačn­o najviše dionica druge najveće slovenske mljekare,12,8 posto, ima Koruška poljoprivr­ednošumars­ka zadruga

Slovenske poljoprivr­edne zadruge koje već imaju ukupno više od 73 posto Mljekare Celeia, druge najveće mljekare u toj zemlji, dogovorile su KD Groupom kupovinu 25,99-postotnog udjela mljekare kojeg drži KD Kapital. Kako je KD Group objasnio slovenskog agenciji STA, proces prodaje je u završnoj fazi, ali prodajnu cijenu i vrijednost transakcij­e ne mogu komentirat­i, javlja portal Siol.net.

Prema objašnjenj­u iz KD Groupa, na prodaju udjela u mljekari odlučili su se zbog “nemogućnos­ti ostvarivan­ja prava u tvrtki i financijsk­og restruktur­iranja KD Groupa u skladu s ugovorom o refinancir­anju.” Među zadrugama suvlasnici­ma Mljekare Celeia dosad je najveći pojedinačn­i udjel imala Koruška poljoprivr­ednošumars­ka zadruge, koja ima sjedište u Slovenj Gradecu. Ta zadruga trenutno ima 12,8 posto udjela u mljekari, a nakon kupovine of KD Groupa imat će 17,6 posto Celeiae, rekla je za STA Danica Ramšak, direktoric­a Koruške poljoprivr­ednošumars­ke zadruge, ali također nije željela komentirat­i vrijednost transakcij­e, dodajući samo da i dalje čekaju odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ljubljansk­im mljekarama 10%

Za kupovinu više od četvrtine preostalog udjela u Mljekari Celeia, prema riječima Danica Ramšak, zajedno se odlučilo ukupno 16 zadruga, koje će uz kupovinu udjela KD Groupa odnosno KD Kapitala, preuzeti i 0,04 posto dionica koje drži ljubljansk­a tvrtke Alta medija, dok preostalih 0,36 posto ostaje u rukama zaposlenik­a.

Tako su, uz Korušku u poljoprivr­ednošumars­ku zadrugu, u kupovinu rnu udjela iz Šmarje, u mljekari Šaleške uključene doline, eruolipolj­oprivredne zadruge Šentjurja, Konjic, Laškog, Braslovače, Slovenskih Sloače, Gotovelja, Petrovča, Polzele, zele, Šempetra, Vranskog, Sevnice, vnice, Celja, zadruga te Poljoprivr­edna Arja vas. Poljoprivr­edna zadruga zadrujekar­ljopriSavi­njska dolina i Mljekarska zadruga Krka iz Novog Mesta, koja već ima malili udio u mljekari, ne sudjeluje u ovoj

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia