Poslovni Dnevnik

Zbog napuštanja Europe rast plaća u Britaniji ove godine slabiji pet posto

Guverner Banke Engleske upozorio parlamenta­rne zastupnike na gospodarsk­e posljedice referendum­ske odluke o članstvu u EU iz lipnja 2016. godine

-

Banka Engleske ( BoE) upozorila je da će ekonomska nesigurnos­t izazvana Brexitom do kraja godine prigušiti rast plaća u Velikoj Britaniji za pet posto. Prvi čovjek britanske središnje banke Mark Carney izjavio je kako tamošnji radnici već trpe smanjenje rasta plaća za 3,5 posto, ako se podaci usporede s predrefere­ndumskim projekcija­ma o inflaciji. S daljnjim pogoršanje­m rast plaća ove će godine biti manji od rasta inflacije.

Podaci za četvrto tromjesečj­e prošle godine pokazuju da je prosječni godišnji rast plaća vrlo blago ubrzao, s 2,4 posto na 2,5 posto. Obrativši se parlamenta­rnim zastupnici­ma, Carney je kazao kako je BoE u svibnju 2016. prognozino­g rala snažan rast plaća u iduće dvije godine uz nisku inflaciju. Međutim, referendum­ska odluka o izlasku iz Europske unije dovela je do dramatič- pada vrijednost­i funte, što je povisilo uvozne troškove i potaknulo inflaciju. Carney se osvrnuo na tvrdnje ekonomista koji zagovaraju Brexit kako će devalvacij­a funte dati poticaj gospodarst­vu, ocijenivši ih pogrešnima. Glavni efekt devalvacij­e je siromašnij­e stanovništ­vo, istaknuo je Carney. No, guverner je kazao kako je britansko gospodarst­vo i dalje u solidnom stanju te da središnja banka uskoro namjerava početi s podizanjem kamatnih stopa.

MARK CARNEY OCIJENIO JE POGREŠNIMA

TVRDNJE EKONOMISTA KOJI ZAGOVARAJU BREXIT DA ĆE DEVALVACIJ­A BRITANSKE FUNTE DATI POTICAJ GOSPODARST­VU

 ?? REUTERS ?? Guverner Banke Engleske Mark Carney
REUTERS Guverner Banke Engleske Mark Carney

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia