Poslovni Dnevnik

Samo kod nas prijevozni­ci odgovaraju za svu štetu u putničkom prijevozu

U HGK održana radionica ‘Novo uređenje prava putnika u cestovnom prijevozu u Europskoj uniji i odgovornos­t prijevozni­ka’ RAZLIČITA STAJALIŠTA HRVATSKIH

-

Usrijedu je u prostorija­ma Hrvatske gospodarsk­e komore u Zagrebu održana radionica pod nazivom ‘Novo uređenje prava putnika u cestovnom prijevozu u Europskoj uniji i odgovornos­t prijevozni­ka’. Radionicu je organizira­lo Hrvatsko društvo za transportn­o pravo u suradnji s Hrvatskom gospodarsk­om komorom kao suorganiza­torom. Podržalo ju je društvo za osiguranje Croatia osiguranje d.d. kao glavni pokrovitel­j te Hrvatski ured za osiguranje. Moderator radionice bila je dr.sc. Iva Savić, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu i tajnica Hrvatskog društva za transportn­o pravo.

Pitanje konkurentn­osti

Glavna tema radionice bilo je aktualno pitanje uređenja odgovornos­ti cestovnog prijevozni­ka za štete nastale putnicima s posebnim naglaskom na osiguratel­jno pokriće te odgovornos­ti. Poznavanje te problemati­ke neophodno je za uspješno obavljanje djelatnost­i cestovnog putničkog prijevoza, kao i za opstanak tih prijevozni­ka na zahtjevnom i izrazito konkurentn­om europskom tržištu.

Kroz izlaganja predavača i međusobnu diskusiju, polaznici radionice, njih pedesetak iz sektora prijevozni­čke i osiguratel­jne djelatnost­i, analiziral­i su obveze i rizike poslovanja cestovnih putničkih prijevozni­ka povezanih sa sve većim opsegom prava koja imaju putnici na temelju međunarodn­ih ugovora, izvora prava Europske unije i hrvatskih zakonskih propisa.

Prvo izlaganje održala je dr.sc. Nikoleta Radionov, redovita profesoric­a na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjedni­ca Hrvatskog društva za transportn­o pravo. Prikazavši pravno uređenje odštetne odgovornos­ti cestovnog putničkog prijevozni­ka, profesoric­a Radionov elaboriral­a je ključne nedostatke hrvatskog nacionalno­g prava u pogledu uređenja odnosa iz ugovora o prijevozu putnika i njihove prtljage cestom, naglasivši pri tome štetni utjecaj nekvalitet­nog nacionalno­g pravnog okvira na poslovanje hrvatskih cestovnih prijevozni­ka, što znatno utječe i na njihovu konkurentn­ost u odnosu na prijevozni­ke u zemljama u kojima je to pitanje uređeno znatno kvalitetni­je i u skladu s općeprihva­ćenim standardim­a.

Osobito je ukazala na činjenicu da, prema hrvatskome pravu, prijevozni­k za štete proizašle iz prijevoza putnika u cestovnom prometu odgovara praktički neograniče­no, što je raritet i apsolutno odstupanje od rješenja koja postoje u pravima drugih država.

U nastavku radionice je dr.sc. Marijan Ćurković, izvanredni profesor i nastavnik na Pravnom fakultetu u Zagrebu govorio o ulozi obveznog osiguranja u kontekstu zaštite putnika u cestovnom prijevozu. Profesor Ćurković analizirao je obvezno osiguranje od odgovornos­ti za štetu naĆurković stalu uporabom motornog vozila (tzv. AO osiguranje) kao i osiguranje putnika u javnome prijevozu.

'Tailor made' police

Naglašavaj­ući dvojbena rješenja sadržana u hrvatskim propisima na ovome području, je ukazao i na problem različitih stajališta hrvatskih sudova u pogledu tumačenja i primjene određenih odredaba tih propisa. Pri tome je naglasio da se značajan dio problema vezanih uz problem nesrazmjer­a između (zakonski propisanog) minimalnog osiguratel­jnoga pokrića s jedne strane, i potencijal­no znatno više odgovornos­ti prijevozni­ka prema putniku s druge strane, može riješiti dragovoljn­im ugovaranje­m polica na iznose osiguranja koji su viši od zakonski propisanih minimalnih svota, pri čemu to ne bi nužno dovelo do značajnije­g porasta premije osiguranja. Posljednji predavač, dr.sc. Jasenko Marin, profesor na Pravnom Fakultetu u Zagrebu, analizirao je pitanje obveza prijevozni­ka koje su propisane u najnovijem izvoru prava Europske unije na ovome području, a to je Uredba 181/2011 o pravima putnika u autobusnom prijevozu. Uz analizu prava putnika u slučaju otkazivanj­a prijevoza, zakašnjenj­a u polasku i ‘overbookin­ga’, Marin je pojasnio prava putnika, odnosno obveze prijevozni­ka, u slučaju nesreće u kojoj stradaju putnici u autobusu, uključujuć­i osobito i odredbe Uredbe koje uređuju pitanje naknade štete zbog smrti i tjelesne ozljede putnika te gubitka i oštećenja prtljage. Naglasivši da, u kontekstu autobusnog­a prijevoza i odnosa prijevozni­ka prema putnicima, obvezno osiguranje za štete uzrokovane uporabom motornog vozila (AO) zapravo predstavlj­a osiguranje nekih rizika iz domene profesiona­lne odgovornos­ti prijevozni­ka, založio se za kreiranje tzv. ‘tailormade’ polica odgovornos­ti cestovnih putničkih prijevozni­ka, u kojima bi se u značajnijo­j mjeri nego sada pokrili svi rizici profesiona­lnog poslovanja autobusnih prijevozni­ka, uključujuć­i i nove financijsk­e troškove kojima su oni izloženi zbog proširenja putničkih prava utvrđenih Uredbom 181/2011.

Važnost edukacije

U drugome dijelu radionice sudionici su analiziral­i relevantnu praksu hrvatskih sudova vezanu uz odštetnu odgovornos­t cestovnih putničkih prijevozni­ka s osobitim naglaskom na prisutna različita stajališta sudova o funkciji i sadržaju osiguratel­jnog pokrića iz AO osiguranja. Razmatrana su i iskustva koja su polaznici radionice imali u pogledu rizika njihovog prijevozni­čkog poslovanja, osiguratel­jnog pokrića tog poslovanja, kao i odluka sudova u brojnim sporovima. Zaključeno je da se boljom komunikaci­jom između prijevozni­ka i njihovih osiguratel­ja može riješiti značajan dio problema vezan uz potrebe prijevozni­ka za osiguratel­jnom zaštitom s jedne strane i usluga koje im osiguratel­ji uobičajeno nude s druge strane.

Također je naglašeno da se, u suradnji sa strukovnim udrugama, moraju kontinuira­no ulagati trajni napori s ciljem educiranja svih koji se bave ovom problemati­kom. Paralelno je poželjno pokretanje zajednički­h inicijativ­a dionika na tržištu, uz kvalitetnu stručnu pomoć, s ciljem izmjene kvalitetno deficitarn­ih hrvatskih zakonskih propisa te postizanja zadovoljav­ajućeg stupnja ujednačeno­sti hrvatske sudske prakse na ovome području. Sve bi to trebalo poslovanje cestovnih putničkih prijevozni­ka učiniti pravno sigurnijim, a samim time i osigurljiv­ijim.

 ?? PD ?? Polaznici radionice analiziral­i su obveze i rizike poslovanja cestovnih putničkih prijevozni­ka
PD Polaznici radionice analiziral­i su obveze i rizike poslovanja cestovnih putničkih prijevozni­ka
 ?? PD ?? Nikoleta Radionov upozorila je na štetni utjecaj nekvalitet­nog nacionalno­g pravnog okvira na poslovanje cestovnih prijevozni­ka
PD Nikoleta Radionov upozorila je na štetni utjecaj nekvalitet­nog nacionalno­g pravnog okvira na poslovanje cestovnih prijevozni­ka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia