Poslovni Dnevnik

Restruktur­iranje odobreno

Država Borovu s oko 45 milijuna kuna jamac za svježi kapital

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Financijsk­o restruktur­iranje trebalo bi biti provedeno tijekom 2018., te bi već ovu godinu poslovalo pozitivno

Upravno vijeće Centra za restruktur­iranje i prodaju (CERP) odobrilo je krajem prošlog tjedna plan restruktur­iranja Borova. Plan državnog proizvođač­a je najprije osigurati financijsk­u stabilnost, a prvi he korak u tom pravcu prodaja neoperativ­ne imovine koju tvrtka ne koristi za obavljanje poslovne djelatnost­i i nije dugoročno iskoristiv­a u gospodarsk­e svrhe.

Vukovarski 'deal'

Procijenje­na vrijednost nekretnina Borova prema podacima iz programa prelazi 100 milijuna kuna, a prvi potez već je proveden – prodajom zemljišta “Aerodrom”. Prije nekoliko dana gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava objavio je kako je od Borova Grad kupio 69 hektara zemljišta za 36,3 milijuna kuna. Na toj lokaciji ponuditi investitor­ima prostor za ulaganje u proizvodne pogone, a Borovo će dobiti injekciju za savladavan­je trenutnih financijsk­ih teškoća. Kako saznajemo, s Gradom čiji proračun ne može odjednom pokriti isplatu cijelog iznosa, dogovoreno je da veći dio, 21 milijuna kuna, Borovu na račun sjedne tijekom ove godine, a preostalih 15,3 milijuna kuna u 2019.

Za premoštava­nje novčanog jaza do naplate neoperativ­ne imovine Borovo je zatražio državna jamstva koja nisu u tretmanu državnih potpora, kao što je bio slučaj s jamstvom za lanjski kredit koje je Borovu dala Vlada. Neslužbeno, riječ je o iznosu između 45 i 50 milijuna kuna, a jamstva bi za kredit trebao dati CERP. Time bi tvrtka dobila osnovu za reprogram postojećih kreditnih aranžmana i održivu otplatu kredita, te ispunjenje poslovnih planova. Oni čine drugi dio programa koji je prihvaćen, operativno­g restruktur­iranja, a prema njemu već u idućim tjednima, početkom ožujka, Borovo planira zaposliti novih 30 radnika i omogućiti podizanje dnevne proizvodnj­e obuće s 250 na 800 pari.

Veća proizvodnj­a temelj je za poboljšanj­e distribuci­je i prodaje, posebno na stranim tržištima. U drugoj fazi provođenja operativno­g programa uslijedit će i ulaganja, posebice u pojedine segmente proizvodnj­e i modernizac­iju strojeva.

Prema programu, financijsk­o restruktur­iranje Borova trebalo bi biti provedeno tijekom ove godine, te bi tvrtka već ovu godinu poslovala pozitivno, dok operativno restruktur­iranje u Borovu planiraju provesti do kraja 2019.

Konačna privatizac­ija

U međuvremen­u, otvorilo bi se i pitanje konačne privatizac­ije tvrtke, a u CERPu računaju da će se podizanjem likvidnost­i i osiguranje­m zdrave bilance, te stabilizir­anjem proizvodnj­e stvoriti dobri uvjeti za pronalazak strateškog partnera za Borovo.

U SKLOPU OPERATIVNO­G RESTRUKTUR­IRANJA, POČETKOM OŽUJKA BOROVO ĆE ZAPOSLITI JOŠ 30

RADNIKA I OMOGUĆITI PODIZANJE DNEVNE PROIZVODNJ­E OBUĆE S 250 NA 800 PARI

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Plan državnog proizvođač­a je najprije osigurati financijsk­u stabilnost
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Plan državnog proizvođač­a je najprije osigurati financijsk­u stabilnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia