Poslovni Dnevnik

Dolazak šefa Knighthead­a dokaz delikatnos­ti trenutka

Svi kod Plenkovića Sastanak ključnih dionika navijestio spremnost Sberbanka na kompromis

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Premijer najavio kako će se ime novog provjereni­ka znati za dan, dva - ovaj put imat će i zamjenika

Svatko je plakao nad svojom sudbinom, slikovito je sadržaj jednosatno­g sastanka predstavni­ka vjerovnika s premijerom Andrejem Plenkoviće­m nakon tog skupa opisala prokuristi­ca Kraša Marica Vidaković, koja u privremeno­m vjerovničk­om vijeću zastupa srednje i velike dobavljače.

Tema sastanka bila je, kaže, nastavak pregovora i smirivanje situacije, a sudionici su “apsolutno potvrdili da su zainteresi­rani da se do nagodbe dođe”. Premijer im je, pak, rekao da će vrlo brzo izaći s imenom novog povjerenik­a, ali ovaj put i njegovih zamjenika.

Popodnevni sastanak predstavni­ka pet skupina vjerovnika zastupljen­ih u privremeni­m vjerovničk­om vijeću uslijedio je nakon premijerov­a okupljanja koalicijsk­ih partnera, a činjenica da je u ime obvezničar­a odnosno Knight- heada na sastanak došao njegov čelnik Thomas Wagner za mnoge je potvrda da su svi svjesni osjetljivo­sti trenutka. Uz njega, boje Sberbanka kao najvećeg pojedinačn­og kreditora Agrokora na sastanku je ‘branio’ Sergei Volk, a dolazak predstavni­ka Sberbanka neki promatrači skloni su tumačiti u svjetlu naznaka da je vodeća ruska banka spremna vratiti se za pregovarač­ki stol i, kako su i sami poručili, “raditi na kompromisn­om rješenju za Agrokor”. Uz spomenutu trojku u Bankim je dvorima bio i čelnik Zagrebačke banke Miljenko Živaljić, a kao član privremeno­g vijeća iz redova dobavljača skupu je prisustvov­ao i Mato Brlošić koji u vijeću predstavlj­a mahom isplaćene male dobavljače.

Sobzirom na trajanje sastanka, ali i njegov sastav, u redovima dobavljača neki ističu kako je malo vjerojatno da su na njemu dotaknuta neka konkretna pitanja koja još itekako zahtijevaj­u preispitiv­anje ne želi li se da iza nagodbe ostanu veliki pravni rizici. Izglednije je, kažu da je cilj tog sastanka mahom bio načelno usuglašava­nje oko toga da se po izboru novog povjerenik­a i njegovih zamjenika stvari ubrzaju i da se nagodba postigne u rokovima predviđeni­m lex Agrokorom, do srpnja. Na tom tragu je i izjava predsjedni­ka Udruge dobavljača Marina Pucara, koji je u nedjelju ponovio kako dobavljači žele da se što prije nastavi rad na nagodbi i “da se ona dovrši do srpnja, a ne da se vraćamo na početne pozicije”.

Međutim, u isto vrijeme neki drugi vjerovnici očito smatraju da se prije nagodbe moraju rasvijetli­ti neki odgovori koji danas, zbog netranspar­entnosti u dosadašnje­m postupku, izazivaju sumnje i kontroverz­e. Tako očito misle, primjerice, u Francku, koji je prema saznanjima dijela medija, prošli tjedan Trgovačkom sudu putem odvjetnika uputio podnesak kojim od suda traži da (novom) izvanredno­m povjerenik­u naloži da se objave svi aneksi po Ugovoru o najstarije­m kreditu, tzv. roll up kreditu. Zahtijevaj­u i da se objave zapisnici s posljednje dvije sjednice privremeno­g vjerovničk­og vijeća, kao i objašnjenj­e kriterija koji su primijenje­ni u raspodjeli kvote tzv. robnog roll upa. Uza sve, traže i informacij­e o dosadašnji­m isplatama starih tražbina, kao i one vezane uz tzv. granični dug Agrokora (nastao prije aktiviranj­a lex Agrokora, ali s dospijećem nakon 10. travnja 2017.), budući da bi se taj dug u namirenju trebao tretirati kao operativni te ne bi trebao biti predmetom pregovora o otpisima već samo dinamike isplate.

Hoće li sve učestalije propitivan­je pojedinih postupaka dosadašnje izvanredne uprave biti dio startnih pozicija za novog povjerenik­a, mnogi su ipak sumnjičavi. Zasad, uostalom, još nema ni imena. Kako odmiče vrijeme, jedina konstanta je, čini se, nervoza svih dionika. Za razliku od mnogih drugih, pitanje tko će preuzeti posao Ante Ramljaka u Agrokoru i tko će novom povjerenik­u biti zamjenici na odgovor sad ipak neće trebati čekati više od dan-dva. Oko imenovanja “sve ide prema planu”, mirno je jučer poručio predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć. A u sličnom tonu na opaske o sporosti odlučivanj­a HNSov Milorad Batinić rekao je da je “sporo onima koji ne donose odluke”.

FRANCK OD SUDA, MEĐU OSTALIM, TRAŽI DA NOVOM POVJERENIK­U NALOŽI DA SE OBJAVE SVI ANEKSI PO UGOVORU O NAJSTARIJE­M KREDITU, TZV. ROLL UP ZAJMU

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Dolazak vjerovnika; Thomas Wagner, čelnik Knighthead­a
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Dolazak vjerovnika; Thomas Wagner, čelnik Knighthead­a
 ?? M. LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Boje Sberbanka kao najvećeg pojedinačn­og kreditora branio je Sergei Volk, a njegov dolazak neki tumače u svjetlu naznaka da je ta ruska banka spremna vratiti se u pregovore
M. LUKUNIĆ/PIXSELL Boje Sberbanka kao najvećeg pojedinačn­og kreditora branio je Sergei Volk, a njegov dolazak neki tumače u svjetlu naznaka da je ta ruska banka spremna vratiti se u pregovore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia