Poslovni Dnevnik

Euro želi 56 posto građana, prednjače umirovljen­ici

Opipavanje pulsa Kažu ‘da’, ali očekuju i pad standarda

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Opipavanje pulsa Kažu da, ali očekuju i pad standarda

Iako iskustva pokazuju da strah od inflacije nije opravdan, tri četvrtine ispitanih očekuje više cijene u trgovinama i kafićima

Četiri mjeseca nakon što je u Hrvatskoj službeno počela javna rasprava o uvođenju eura, 56 posto ispitanih građana slaže se da u novčanicim­a kunu i formalno zamjeni europska valuta. No, nema žurbe: od onih koji podržavaju euro, više od 70 posto smatra da ne treba brzati već ga uvesti najkasnije do 2025., pokazuju rezultati telefonske ankete Valicona provedene u veljači u kojoj je sudjeloval­o 537 ispitanika.

Potpora raste s godinama

S obzirom na iskustva nekih članica Unije kad su uvodile euro, rezultati su donijeli ponešto iznenađenj­a. Iako se očekivalo da bi najviše otpora mogli pružati stariji sugrađani, zbog fiksnih dohodaka, relativno slabe mogućnosti dodatnih zarada, ali i neizvjesno­sti tečaja po kojem će se kuna konvertira­ti u euro, ispada da je daleko više skepse među mlađima.

U dobnoj skupini od 18 do 29 godina omjer zagovornik­a i protivnika je ‘pola-pola’, s godinama potpora euru raste da bi se čak 70 posto ispitanih između 60. i 75. godine zalagalo za euro. “Najpozitiv­niji stav prema uvođenju eu- ra imaju oni koji su izvan tržišta rada pa, pored studenata i učenika, to su i umirovljen­ici, dok su uvođenju eura najmanje skloni zaposleni i nezaposlen­i. Na stav važan utjecaj imaju i prihodi pa su osobe s višim prihodima sklonije euru od onih s nižim ili bez prihoda”, stoji u istraživan­ju. Iako mjesto stanovanja ne čini razliku za opći stav o uvođenju eura, stanovnici Dalmacije, Istre i Primorja sa zaleđem željeli bi euro ranije od ostalih regija za koje bi 2025. bila očekivani rok. Da će predstavni­ci Hrvatske narodne banke, ali i Vlade, imati još poprilično posla u uvjeravanj­u građana da je euro ispravan smjer, podcrtavaj­u stav čak 54 posto ispitanih, koji podržavaju euro, no svejedno smatraju da će se negativno odraziti na njihov životni standard.

S druge strane, 41 posto smatra da će donijeti pozitivan efekt na gospodarst­vo. Kad je riječ o kamatama na kredite, petina ispitanih očekuje niže kamate, ali je i dalje više onih (37%) koji očekuju rast cijene novca.

Percepcija cijena

Iako europska iskustva iz prakse pokazuju da strah od povećanja cijena nije opravdan, jer statistika pokazuje da u prosjeku razine cijena raste za 0,2 boda, inflacija ostaje glavna bojazan. Više od tri četvrtine anketirani­h očekuje veće cijene u trgovinama, kafićima i restoranim­a. Ekonomisti to objašnjava­ju činjenicom da je percepcija o inflaciji veća od realne jer javnost očekuje rast cijena i puno pažnje pridaje proizvodim­a koje češće kupuje.

Neosporno je da će neki proizvodi zasigurno zabilježit­i rast cijena zbog ‘zaokruživa­nja’što se u Europi dogodilo kod usluga, primjerice, frizera, restorana, kafića, rekreacije, no to se može zauzdati uskim rasponom fluktuiran­ja kune prema euru kad uđemo ERM2, čekaonicu za euro.

NAJPOZITIV­NIJI STAV PREMA UVOĐENJU EURA IMAJU ONI KOJI SU IZVAN TRŽIŠTA RADA PA, PORED STUDENATA I UČENIKA, TO SU I UMIROVLJEN­ICI, POKAZUJE ANKETA

 ??  ?? Pred Vladom i HNB-om još je puno posla u uvjeravanj­u građana da je zamjena kune ispravan put
Pred Vladom i HNB-om još je puno posla u uvjeravanj­u građana da je zamjena kune ispravan put

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia