Poslovni Dnevnik

NOVI BREND ZG SIREKOM 11 PROIZVOĐAČ­A OPSKRBLJUJ­E METROPOLU

Zajednički brend Malim obiteljski­m siranama iz zagrebačke okolice olakšan je put na tržište i one su povezanije

- MARTA DUIĆ

Udruga ZG Sirek organizira­la je Dan otvorenih vrata i obilazak obiteljske sirane Kusanovec u Dugom Selu. Prije osam godina pokrenut je projekt zaštite sira pod brendom Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek, a taj se sir danas prodaje na zagrebački­m tržnicama Utrine, Dubrava, Špansko, Jarun i u Zaprešiću.

“Cilj nam je bio unaprijedi­ti kumice i podići proizvodnj­u na viši nivo, a svježem siru dati pečat i zaštititi ga. Naši proizvođač­i imaju pravilnike, primjerice moraju imati svoje stado i mlijeko, prostor i biti educirane za proizvodnj­u. Krenuli smo sa šest proizvođač­a, a sada nas je 11”, pojasnila je Anđelka Pejaković, tajnica udruge malih sirara ZG Sirek.

Obiteljska sirana Kusanovec koja posluje već deset godina od početka je dio projekta. Osim svježeg sira u asortimanu imaju i kuhane, tvrde, polutvrde, dimljene sireve, škripavac, skutu, a odnedavno i jogurte te namaze. “Svi sirevi koje prodajemo su sto posto domaći proizvodi od mlijeka s naše farme. Imamo 26 krava od kojih je 15 muznih, a dnevno se dobije 250300 litara mlijeka. Nakon proširenja i ulaganja u dostavno vozilo, opremu i mali prodajni prostor koji smo ostvarili iz mjere 4.2, planiramo i opremanje kušaonice”, poručila je vlasnica Romina Zadravec. Od svih članova udruge, troje su stručne osobe dok su ostali članovi ‘kumice’, svima poznate simpatične proizvođač­ice sira.

“Cijena ZG Sireka je individual­na između proizvođač­a u rasponu od 13 do 15 kuna. Projektom smo povezali male sirare i olakšali im zajedničko predstavlj­anje tržištu. Interes raste i vjerujemo da ćemo se uskoro moći pohvaliti s većim brojem proizvođač­a. Zagrebačko tržište je za to itekako spremno”, zaključila je AnRomina đelka Pejaković.

 ??  ?? Zadravec, proizvođač­ica sira
Zadravec, proizvođač­ica sira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia