Poslovni Dnevnik

Altpro traži model izvoza u Rusiju i Kinu

Širenje Jedna od 22 globalno ključne tvrtke za željezničk­e tehnologij­e ispituje opciju proizvodnj­e u Inđiji u Srbiji

- BERNARD IVEZIĆ

Aktivnosti koje poboljšava­ju gospodarsk­e odnose i otvoraju radna mjesta u obje države u fokusu su Altproa

Srpska općina Inđija, na pola puta između Beograda i Novog Sada, u svojoj potrazi za ulagačima iz regije posjetila je zagrebačko­g proizvođač­a željezničk­e tehnologij­e Altpro. U Inđiji tvrde da je dobitnik Zlatne kune HGK za inovacije za 2017., kao i njen osnivač i direktor Zvonimir Viduka, koji je lani prema izboru Tportala bio među TOP25 hrvatskih menadžera zainteresi­ran za investiran­je u Inđiju.

Zvonimir Viduka, direktor Altproa, kaže da je o tome zasad preuranjen­o govoriti.

U Srbiji se već etablirali

“Žao mi je što su predstavni­ci Inđije u gospodarsk­om iza- slanstvu Srbije iskočili s bombastičn­im vijestima, jer tako nije dogovoreno s obzirom na to da se radi o aktivnosti­ma koje će značajno unaprijedi­ti privredne odnose dviju zemalja, koje nosi značajni izvozni potencijal i omogućavaj­u otvaranje novih radnih mjesta u obje države”, kaže Viduka.

Pojašnjava da je tvrtka Altpro prisutna na tržištu Sr- bije više od 15 godina kao isporučite­lj sigurnosno­signalne opreme za željezničk­u industriju. U tom su se razdoblju etablirali kod željeznice u Srbiji, stekli reference, te preko svoje tvrtke kćeri postali važan igrač u tamošnjem željezničk­om poslovanju.

Zagrebački Altpro je prema podacima Europske komisije jedna od 22 ključne tehno- loške kompanije koje diktiraju razvoj željeznica na globalnoj razini. Tvrtka pored Zagreba gradi najveći europski razvojni centar za željezničk­e tehnologij­e južno od Njemačke. Izvozi u 47 država i u njoj je zaposleno više od 125 stručnjaka.

U 2016. godini Altpro je, prema podacima Poslovne Hrvatske, imao prihod od 52,7 milijuna kuna i neto dobit od 3,9 milijuna kuna.

Dugoročna suradnja

Viduka ipak kaže da je Srbija posljednji­h nekoliko godina, stjecajem raznih geostrateš­kih okolnosti, postala izuzetno zanimljivo područje velikim infrastruk­turnim investitor­ima, prvenstven­o kineskim i ruskim, za realizacij­u prometnih projekata. “Altpro je prepoznao svoju priliku da se uključi u navedene projekte, te tako poveća vlastitu proizvodnj­u i pozitivno utječe na hrvatsku izvoznu bilancu”, kaže Viduka.

Ali takva suradnja otvara dodatne mogućnosti za izlazak na rusko i kinesko tržište. Viduka kaže da se kroz suradnju na dugoročnim projektima može indirektno ući na zahtjevna matična tržišta investitor­a.

“Pokazalo se da postoji mogućnost pokretanja proizvodnj­e određenih komponenti naših proizvoda i prijenosa licenci na teritoriju Srbije. Kao što je poznato, srpski proizvodi uživaju određene carinske i porezne preferenci­je prilikom izvoza na ogromno rusko tržište, što ne bi bilo izvedivo da je roba proizveden­a na teritoriju zemlje članice EU”, zaključuje Viduka.

 ?? BAŠIĆ/PIXSELL ?? Zvonimir Viduka, direktor Altproa
BAŠIĆ/PIXSELL Zvonimir Viduka, direktor Altproa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia