Poslovni Dnevnik

Zasijanom jesenskom količinom uljana repica potukla rekord star čak 28 godina

Pogođena procjena Druga prošlogodi­šnja sjetva na 33 posto više površina nego 2016., proizvođač­i zadovoljni

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Uljana repica ‘osvojila’ 23% više površina nego ujesen 2016, a pod pšenicom je 44% više hektara. Ona u to doba zahtijeva manje ulaganja

Površine zasijane žitaricama u jesenskoj sjetvi u 2017. povećane su u usporedbi s površinom zasijanom godinu ranije, kao i površine pod uljanom repicom, čija se sjetva znatno povećala u istom razdoblju. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je prošle jeseni ukupno zasijano čak 279.000 hektara, što je za 69.000 hektara više nego u jesen 2016. godine.

Površina zasijana uljanom repicom u jesenskoj sjetvi u 2017., koja u ukupno zaŽitarice sijanoj površini sudjeluje s oko 19 posto, veća je za 10 tisuća hektara, odnosno gotovo 23,3% u usporedbi s prošlom godinom. To je rekordna i ujedno najveća sjetva uljane repice od 1990., a njome je zasijano čak 53.000 hektara.

Motivacija

U odnosu na prošlu godinu, ukupne površine zasijane u jesenskoj sjetvi povećale su se za oko 32,9%, a površine zasijane žitaricama za oko 35,3%. U strukturi ukupnih površina zasijanih žitaricama u jesenskoj sjetvi u 2017. najviše su zastupljen­e pšenica s oko 62,8% i ječam s oko 23,9%. Pšenice je zasijano na 142.000 hektara. Površina zasijana pšenicom veća je gotovo za 44 tisuće hektara nego prošle godine. Površina zasijana ječmom također bilježi povećanje, i to za 10 tisuća hektara. Motivira- nost proizvođač­a za povećanim sjetvenim površinama u jesen je u prednosti koje ima proizvodnj­a pšenice, u odnosu na druge biljne kulture, a sadržane su u činjenici što ona zahtijeva manja ulaganja u vremenu kada su financijsk­a sredstva nedostupna proizvođač­ima i relativno skupa, smatraju stručnjaci.

Povoljna situacija

Poljoprivr­ednici su, očito, procjenili da će situacija na svjetskom tržištu u idućem razdoblju biti za proizvođač­e i izvoznike relativno povoljna, a jedan od razloga što su više zasijali tijekom jeseni je i potreba poštivanja plodoreda, odnosno poljoprivr­ednici su vođeni činjenicom da se pšenicom najefikasn­ije, bez zagađenja zemljišta, mogu boriti protiv korova i drugih biljnih štetnika.

 ?? FOTOLIA Izvor: DZS ?? bi trebale roditi na 35 posto više hrvatskih njiva
FOTOLIA Izvor: DZS bi trebale roditi na 35 posto više hrvatskih njiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia