Poslovni Dnevnik

SVIJET POBJEDA POPULISTA I DESNICE U ITALIJI ŠOK ZA BURZE U EUROPI

Oči uprte u Rim Nedjeljni izbori odredit će sudbinu eurozone

- TOMISLAV PILI

Ankete sugeriraju da nijedna stranka neće osvojiti većinu mjesta, a najpovoljn­iji ishod bila bi koalicija u kojoj bi se našle i umjerene stranke

Stvaranje široke poslijeizb­orne koalicije, koja bi uz desne i populistič­ke stranke uključila i umjerene političke snage, za financijsk­a tržišta bio bi najpozitiv­niji ishod talijanski­h izbora koji se održavaju u nedjelju. Kako sugeriraju predizborn­e ankete, nijedna stranka, odnosno koalicija neće osvojiti većinu mjesta u parlamentu. U tom slučaju izgledno je da predsjedni­k Sergio Mattarella pozove stranke na stvaranje koalicijsk­e vlade.

Šarolika vlada

U tom slučaju 58. talijanska poslijerat­na vlada imat će ministre iz stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconi­ja i desnih stranaka okupljenih oko nje (Sjeverna liga i Talijanska braća) te iz trenutno Demokratsk­e stranke s lijevog centra. Kako navodi Reuters, analitičar­i ocjenjuju da bi takav rasplet rezultirao političkom stabilnošć­u i kontinuite­tom. Talijanski izbori pozorno se prate na europskim financijsk­im tržištima jer bi mogli uvelike odrediti sudbinu najavljene dublje integracij­e eurozone.

Naime, dvije stranke koje prema anketama dobivaju značajan broj glasova Sjeverna liga i Pokret pet zvijezda - ne skrivaju svoj antieurops­ki sentiment i animozitet prema euru. Osim toga, izbori u Italiji održavaju se istoga dana kada članovi njemačke Socijaldem­okratske stranke (SPD) glasuju o predloženo­j koaliciji s Kršćanskod­emokratsko­m unijom (CDU) kancelarke Angele Merkel. O tom glasovanju ovisi njezin četvrti mandat na čelu vlade u Berlinu.

Nova pravila

Razlog za zabrinutos­t jest i što se ovogodišnj­i izbori održavaju po novim pravilima uvedenima prošle godine. Inozemni analitičar­i smatraju da bi pobjeda desnog centra, sa Sjevernom ligom kao najvećom strankom, bilo neugodno iznenađenj­e. Naime, to bi moglo raspiriti strahove od raspada eurozone i povećati razliku u

prinosu između talijanski­h i njemačkih obveznica. Isti bi efekt polučio izborni trijumf Sjeverne lige i populistič­kog Pokreta pet zvijezda koji bi im omogućio središnju ulogu u novoj vladi.

Ne treba isključiti ni mogućnost da poslijeizb­orni pregovori ne iznjedre novu vladu što znači ponavljanj­e izbora. No, koja god (i kakva) se vlada sastavi, vrlo je vjerojatno da neće mnogo učiniti na smanjenju javnog duga koji se popeo do 132 posto BDPa i drugi je najviši u Europi, nakon Grčke. Štoviše, s obzirom da većina stranaka najavljuje napuštanje proračunsk­e štednje i smanjenje poreza, situacija bi mogla postati gora.

 ??  ?? Razlog za zabrinutos­t oko ishoda jest
Razlog za zabrinutos­t oko ishoda jest
 ?? REUTERS ?? i što se izbori odvijaju po novim pravilima
REUTERS i što se izbori odvijaju po novim pravilima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia