Poslovni Dnevnik

FINANCIJE PRINOS IZNAD 3 POSTO ZNAČI POTOP DIONICA

Uznemirena burza Brine rasprodaja obveznica

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Analitičar­i Goldman Sachsa ističu da rast prinosa na 4,5 posto znači pad vrijednost­i dionica i do 25 posto

Približava­nje prinosa na američke 10godišnje obveznici brojci od tri posto pojačava strahove na tamošnjem dioničkom tržištu. Indeks Dow Jones uspio je izbrisati dvije trećine gubitaka ostvarenih početkom mjeseca nakon što su počeli rasti prinosi na obveznice. Međutim, analitičar­i Bespoke Investment Groupa ističu kako svako približava­nje razini od tri posto najvišoj u četiri godine snažno uznemiri tržište.

“Prilično je nevjerojat­no kako se brzo promijeni sentiment na tržištu. Magla nesigurnos­ti postoji među investitor­ima uplašenima zbog Feda, rastućih kamatnih stopa i inflacije”, ističe se u analizi Bespokea. Nakon što je prinos početak 2018. dočekao na 2,4 posto, prošle je srijede dosegnuo čak 2,95 posto. No, posljednji­h je dana ponešto oslabio, pa se jučer kretao oko 2,84 posto. Prelazak iznad tri posto mogao bi dovesti do reprize ovomjesečn­og potonuća Wall Streeta. Podsjetimo, 8. veljače S&P 500 spustio se sve do 2581 boda, a u ponedjelja­k oko 15 sati kretao se na razini od 2747 bodova. A prema procjenama Goldman Sachsa, do kraja ove godine prinos na 10godišnju obveznicu dosegnut će 3,25 posto.

Valja naglasiti kako će, povijesno gledano, prinos i na tim razinama biti relativno nisko. Analitičar te američke banke Daan Struyven predviđa i “najcrnji scenarij” u kojem se prinos penje sve do 4,5 posto. U tom slučaju izgledan je pad vrijednost­i dionica između 20 i 25 posto u odnosu na rekordnu vrijednost indeksa S&P 500 od 2872 boda iz 26. siječnja, prenosi Bloomberg. Podsjetimo, trend pada prinosa posljednji­h devet godina zbog labave monetarne politike i niskih kamata američke središnje banke doveo je do rasta cijena dionica.

 ?? REUTERS ?? Wall Street uspio je nadoknadit­i dvije trećine gubitaka s početka mjeseca
REUTERS Wall Street uspio je nadoknadit­i dvije trećine gubitaka s početka mjeseca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia