Poslovni Dnevnik

Kras zapao u dugove, mora pronaći strateškog partnera

Prerada mesa Kao jedan od kandidata spominje se hrvatska tvrtka Braća Pivac

-

Godine 2007. srpski Delta Holding Miroslava Miškovića bio je zainteresi­ran za preuzimanj­e sežanskog Krasa

Očekuju se promjene u vlasničkoj strukturi slovenske kompanije za preradu mesa Kras. Strateškog partnera tvornica najpoznati­ja po kvalitetno­m pršutu i mortadeli traži uglavnom zbog relativno visokog duga, a nedavni problemi u tvrtki Mesnine dežele Kranjske (MDK), koju je Kras 2003. godine preuzeo od Mercatora, bili su “točka na i”, piše Dnevnik.

Menadžersk­o preuzimanj­e

Jedan od potencijal­nih strateških partnera je hrvatska tvrtka za preradu mesa Braća Pivac, neslužbeno doznaje ljubljansk­i list. Međutim, uprava Krasa, na čelu s dugogodišn­jim direktorom Edvardom Fondom objašnjava kako se ne vode razgovori s Pivacem o ulasku u vlasništvo Krasa.

Potvrdili su da traže strateškog partnera s ciljem dalj- njeg razvoja važne skupine koja djeluje na regionalno­m tržištu. “U tom kontekstu, spremni smo za razgovore s ozbiljnim partnerima koji bi mogli pridonijet­i još većem rastu grupe”, dodali su. Godine 2007. srpski Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, bio je zainteresi­ran za preuzimanj­e Krasa. Delta Holding želio je neprijatel­jski preuzeti Kras, ali menadžeri kompanije su to spriječili. Danas

je tvrtka Brinov- ka jedini vlasnik Grupe Kras, koja obuhvaća desetak tvrtki, a kroz koju su menadžeri obavili preuzimanj­e prije deset godina.

Ove godine bolji rezultati?

Najveći pojedinačn­i vlasnik Brinovke s 37,53 posto dionica je Edvard Fonda, dok preostale udjele kontrolira­ju četiri sadašnja i bivša direktora kompanije iz Sežane. Brinovka ima 72,75 posto dionica Krasa. Oče- se da će Krasovi rezultati za 2017. godinu biti bolji nego godinu ranije. Te godine Kras je dosegnuo 43,7 milijuna eura prihoda od prodaje, što je na godišnjoj razini bio pad od gotovo deset posto, a neto dobit iznosila 117.000 eura. Jedan od ključnih pokazatelj­a uspješnost­i, EBITDA, smanjena je za 43 posto, na 1,93 milijuna eura. To je značajan nedostatak za neometano poslovanje i otplatu dugova. a Kras svoje poslovanje većinom financira zaduživanj­em.

 ?? PD ?? Kras je 2016. imao neto dobit od 117.000 eura
PD Kras je 2016. imao neto dobit od 117.000 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia