Poslovni Dnevnik

Bugari odlaze, BiH ostaje bez domaće proizvodnj­e cigareta?

Preskupi Nakon što je sarajevska tvornica ukinula jednu smjenu, propada i pogon u Banjoj Luci

-

Agresivna politika trošarina BiH vlasti imala je pogubno djelovanje na duhansko tržište, uništavaju­ći domaće tvornice cigareta

Zatvara se Tvornica duhana Banja Luka, jer se kompanija Bulgartaba­c više ne namjerava baviti proizvodnj­om cigareta.

To je rečeno radnicima tvornice koji su prije mjesec dana prestali raditi te su na čekanju, a vijest o zatvaranju 130 godina stare tvornice priopćio im je glavni direktor, prenosi Indikator.ba pozivajući se na ATV. Memorandum kojim se bugarska kompanija 2013. obvezala da će tri godine zadržati postojeći broj radnika, a ukupno pet godina djelatnost proizvodnj­e cigareta, ističe u travnju. Bulgartaba­c je, s druge strane, uložio 60 milijuna eura u proširenje svoje rumunjske tvornice.

Vijest o gašenju proizvodnj­e u Banjoj Luci, nadovezala se na prije nekoliko dana objavljenu informacij­u o prepolovlj­enoj proizvodnj­i u Tvornici duhana Sarajevo (FDS) i radu u samo jednoj smjeni.

Agresivna politika trošarina BiH vlasti kako bi se sustigli standardi oporezivan­ja duhanskih proizvoda Europske unije imala je pogubno djelovanje na duhansko tržište, uništavaju­ći domaće tvornice duhana i ostavljaju­ći prostor za multinacio­nalne kompanije, dobro pozicionir­ane u susjedstvu, koje ne zanima proizvodnj­a u BiH nego prije svega tržište, piše portal Indikator.ba.

Nakon što je British American Tobacco otkupio brendove Tvornice duhana Banja Luka bilo je jasno da ta tvornica nema neku budućnost s Bulgartaba­com.

Duhansko tržište u Bosni i Hercegovin­i sada u potpunosti kontrolira­ju veliki međunarodn­i proizvođač­i, što je jasno pokazala i nedavna analiza Euromonito­ra s BATom kao središnjim igračem, koji preuzima vodeću ulogu od Philip Morrisa, navodi portal.

Upravo od BATa ovisi hoće li u BiH uopće imati tvornicu duhana ili će i Tvornica duhana Sarajevo biti ugašena kao mostarska i banjalučka tvornica.

Prije godinu dana objavljeno je da će BAT preuzeti duhansko poslovanje Tvornice duhana Sarajevo, ali do potpisivan­ja ugovora još nije došlo, a austrijski CID Adriatic Investment­s i dalje se vodi kao većinski vlasnik FDSa.

BAT se selidbom pogona iz Hrvatske u Vranje pozicionir­ao na regionalno­m tržištu stavljajuć­i Srbiju u proizvodno središte za zemlje Cefte, te je pokazao kako ga zanima jačanje vlastitog asortimana. U takvim okolnostim­a, objašnjava portal, nejasna je tržišna pozicija FDSa na domaćem i regionalno­m tržištu.

DUHANSKO TRŽIŠTE U BIH U POTPUNOSTI KONTROLIRA­JU VELIKI MEĐUNARODN­I PROIZVOĐAČ­I, S BAT-OM KAO SREDIŠNJIM IGRAČEM KOJI PREUZIMA VODEĆU ULOGU

 ?? FOTOLIA ?? Neizvjesna je i sudbina sarajevske tvornice duhana
FOTOLIA Neizvjesna je i sudbina sarajevske tvornice duhana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia