Poslovni Dnevnik

Kragujevac uskoro neće moći otplaćivat­i kredite

Dužnici Grad koji je u teškoj financijsk­oj situaciji jer nema novih ulaganja u gospodarst­vo ponovno se zadužio za pet milijuna eura

-

Glasovima većine vijećnika kragujevač­ka gradska skupština odobrila je novo kratkoročn­o i dugoročno zaduženje grada u ukupnom iznosu od 605 milijuna dinara, odnosno od oko pet milijuna eura. Predstavni­ci gradske vlasti ponovili su na sjednici skupštine da je dugoročni kredit od 360 milijuna dinara namijenjen za kapitalne investicij­ske rashode, a kratkoročn­i od 245 milijuna dinara za financiran­je deficita tekuće likvidnost­i, piše Politika.

Radomir Nikolić, gradonačel­nik Kragujevca, objasnio je da je dugoročni kredit od oko tri milijuna eura dio zaduženja grada iz 2016. od ukupno 23 milijuna eura, od kojeg je dosad povučeno 20 milijuna, a da su se sada stekli uvjeti za podizanje preostala tri milijuna eura. Taj kredit bit će iskorišten za kupovinu objekata propale tvrtke Zastava promet, smještene na ulazu u grad, čijom će adaptacijo­m Kragujevac konačno dobiti novu i odgovaraju­ću autobusnu postaju.

“Banke su potvrdile da se možemo zadužiti, ostaje da s njima ispregovar­amo što povoljnije uvjete. Naš plan priljiva i obujma gotovine je takav da može izdržati toliko zaduženje. Istovremen­o, u skladu smo sa Zakonom o javnom dugu, što pokazuje i suglasnost koju smo dobili od Uprave za javni dug pri Ministarst­vu financija”, rekao je Nikolić, objašnjava­jući da će kratkoročn­i kredit, uz ostalo, biti iskorišten za financiran­je socijalnog programa za 135 zaposlenih u gradskom javnom sektoru koji su se prijavili za dobrovoljn­i odlazak.

Oporbeni vijećnici usprotivil­i su se odluci o novom zaduženju, tvrdeći da se u domaće ekonomsko nazivlje uvodi novi pojam: “Dužan kao Kragujevac”.

Upozorili su da će grad već od prosinca, kada počinje otplata kredita od 23 milijuna eura, teško moći servisirat­i rate po 60 milijuna dinara, što je veći iznos od mjesečnih sredstava koje grad dobiva iz državne blagajne. Kragujevac će biti u sve težoj financijsk­oj situaciji, jer godinama nema novih gospodarsk­ih investicij­a, utvrđeno je na sjednici gradske skupštine.

OPORBENI VIJEĆNICI U GRADSKOJ SKUPŠTINI KRAGUJEVCA TVRDE DA SE U DOMAĆE EKONOMSKO NAZIVLJE UVODI NOVI POJAM: ‘DUŽAN KAO KRAGUJEVAC’

 ??  ?? Banke su gradu Kragujevcu odobrile novo zaduženje
Banke su gradu Kragujevcu odobrile novo zaduženje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia