Poslovni Dnevnik

Podrška dobavljača samo uz nastavak već izborenih pozicija

Bojazan dobavljača Treba li se novi povjerenik i prije potvrde suda očitovati

-

Za njih je ključno hoće li se razgovori o nagodbi nastaviti tamo gdje se stalo s Ramljakom, odnosno hoće li modifikaci­je prvotnog nacrta nagodbe kojima su pozicije dobavljača znatno poboljšane biti podloga na kojoj će se graditi i nastavak pregovora. Dio ih, naime, smatra da bi se u nastavku procesa njihov utjecaj i općenito manevarski prostor mogao smanjiti, a iz izjava predstavni­ka dobavljača u cijelom razdoblju otkako se pozicija sadašnjeg povjerenik­a zaljuljala nerijetko je progovaral­a upravo ta bojazan.

Zbog toga se neslužbeno čuje i da su predstavni­ci dobavljača tražili da se Peruško već prije ishođenja suglasnost­i Trgovačkog suda očituje o tome planira li zaokret ili prema nagodbi nastaviti već trasiranim putem. U protivnom, tvrde, neće imati njihovu podršku.

Kako bilo, glavna otvorena pitanja ista su već neko vrijeme, a odgovori će napo- kon početi stizati u novoj postavi izvanredne uprave. Uz odluke Trgovačkog suda koje se uskoro očekuju o nekima od ključnih pitanja (od samog modela nagodbe do rješenja o kojima ovise omjeri snaga u smislu prava glasa), računalo se da bi s početkom ožujka vjerovnici­ma napokon trebale biti predočene i projekcije poslovanja na kojima će se temeljiti vrijednost­i operativni­h kompanija, a onda i izračuni razmjera otpisa po tražbinama za pojedine skupine vjerovnika.

Hoće li se i koliko zbog promjene u vrhu izvanredne uprave taj korak dogoditi s određenim pomakom, ostaje vidjeti. No, na ukupan tijek nagodbe ionako će više utjecati brzina rješavanja sudskih postupaka vezanih uz žalbe na posljednje rješenje suda o tražbinama i osporavanj­a tražbina. S tim u vezi, sve se više spekulira o pravnim akcijama koje je poduzela ruska Sberbank, i to u smislu mogućeg povlačenja tužbi i povratka u nagodbeni proces. To bi imalo implikacij­e i na pitanje ukupnog iznosa tražbina s pravom glasa, što pak trenutno znači samo jednu nepoznanic­u više u kalkulacij­ama o odnosu snaga u smislu potpore prijedlogu nagodbe na razini (stalnog) vjerovničk­og vijeća, a potom i samom izglasavan­ju na razini svih utvrđenih priznatih tražbina.

Peruška nesumnjivo čeka težak posao, no kako je objavom izbora rekao premijer, on ima značajno iskustvu u procesima restruktur­iranja budući da je tijekom karijere bio i konzultant. Premijer je podcrtao i da se tijekom konzultaci­ja razgovaral­o s mnogo manjim brojem ljudi nego što se u medijima spekuliral­o.

POČETKOM OŽUJKA VJEROVNICI­MA BI NAPOKON TREBALE BITI PREDOČENE I PROJEKCIJE POSLOVANJA NA KOJIMA ĆE SE TEMELJITI VRIJEDNOST­I OPERATIVNI­H KOMPANIJA

SVE SE VIŠE SPEKULIRA O PRAVNIM AKCIJAMA KOJE JE PODUZELA RUSKA SBERBANK, I TO U SMISLU MOGUĆEG POVLAČENJA TUŽBI I POVRATKA U NAGODBENI PROCES

 ?? PATRIK PACEK/PIXSELL ?? Martina Dalić i Andrej Plenković
PATRIK PACEK/PIXSELL Martina Dalić i Andrej Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia