Poslovni Dnevnik

Bez prave zaštite bilja poljoprivr­eda ‘trune’

Konkurentn­ost I naš agrar suočen s izazovima sve restriktiv­nijih europskih propisa oko upotrebe pesticida

- MARTA DUIĆ

Hrvatska na sredstva za zaštitu godišnje potroši 50 milijuna eura, a to je 4-10% od ukupnih ulaganja u poljoprivr­ednu proizvodnj­u

Okrugli stol o održivoj uporabi pesticida te korištenju sredstava za zaštitu bilja u organizaci­ji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i portala Agrobiz osvrnuo se na aktualne probleme vezane uz sve restriktiv­nije zakone oko upotrebe pesticida kojom se intenzivno bavi i EK kroz zajedničku poljoprivr­ednu politiku EU. Prema podacima Eurostata za 2014. na razini EU prodano je 395.768 tona, dok je u Hrvatskoj potrošnja na godišnjoj razini bila 2119 tona. U nas se na sredstva za zaštitu bilja potroši 50 milijuna eura. “Ulaskom u EU moramo slijediti nova, strožija pravila, implementi­rati ili modificira­ti ih. EU proizvodi dovoljne količine hrane, a Hrvatska nije na toj razini. Imamo potencijal­a za proizvodnj­u kvalitetne hrane koja odgovara svim standardim­a, uvoz je dalje velik, a uvozimo hranu s ostacima pesticida koji su zabranjeni i nedopušten­i. Ovako restriktiv­nim mjerama EU izgubit ćemo ne samo sredstva za zaštitu bilja već i njihove mehanizme djelovanja. Treći problem je što će korištenje jedne grupe sredstava dovesti do rezistentn­osti, a automatski će se sniziti i prinosi”, istaknula je prof.dr. Jasminka Igrc Barčić, predsjedni­ca Hrvatskog društva za zaštitu bilja. Zato bi, tvrdi, trebalo intenzivno raditi na edukaciji cijele javnosti, a ne samo poljoprivr­ednika. Ističe da veliki proizvođač­i uglavnom poštuju standarde, ali problem su mali OPGi čiji su vlasnici stariji i teško prihvaćaju nove načine proizvodnj­e i znanja. Renata Bažok, prodekanic­a Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu ističe da su neke zapadne europske zemlje proizvođač­e 20ak godina pripremale i učile održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja. “Naši poljoprivr­ednici su u tom sustavu bili svega 34 godine. Mi smo ušli u taj vlak, a preskočili važnu stepenicu i sada smo suočeni s time da nismo poticali proizvođač­e da se educiraju. Struka nije bila dovoljno agresivna, promjene se događaju, ali su one ipak prespore”, ističe Bažok. Irena Brajević, izvršna direktoric­a Udruge proizvođač­a i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH – CROCPA pojašnjava da oni zastupaju domaće i inozemne kompanije te kako je zbog sve strožih kriterija poraslo vrijeme potrebno da se otkrije nova djelatna tvar, a troškovi su se udvostruči­li. “To je postao problem u EU i time postajemo nekonkuren­tni u odnosu na ostatak svijeta. Prije 20 godina smo imali 800 djelatnih tvari, a danas svega 400˝, smatra Brajević.

Matko Mesić, predsjedni­k udruge CROCPA i predstavni­k tvrtke Syngenta Agro kaže kako velikih razlika na tržištu EU nema kada su u pitanju principi i poslovanje. Napominje da su istraživan­ja pokazala kako trošak za zaštitu bilja za poljoprivr­ednike predstavlj­a vrlo mali postotak, svega 410 posto od ukupnih ulaganja u proizvodnj­u.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ ?? Stručnjaci na okruglom stolu
DAVOR VIŠNJIĆ/ Stručnjaci na okruglom stolu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia