Poslovni Dnevnik

Nizozemska zatvara porezne rupe koje koriste Stonesi i U2

Reforma Vlada u Den Haagu uklanja imidž zemlje kao porezne oaze usred Europe

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Uz ograničenj­a pri registrira­nju tvrtki samo sa poštanskim sandučićem, uvodi se i oporezivan­je autorskih prava

Nizozemska vlada predstavil­a je plan s ciljem uklanjanja reputacije te države kao porezne oaze usred Europe. Predložene izmjene poreznog zakona treba odobriti parlament, a namjera je da u petu ekonomiju eurozone privuku izvorne investicij­e, a ne kompanije koje imaju samo poštanski sandučić, a preko njihova računa prolaze milijarde eura.

Prema službenim podacima, takvih je kompanija u Nizozemsko­j više od 9000. Obrativši se parlamentu, državni tajnik za financije Menno Snel kazao je kako je vladina namjera “ukinuti imidž Nizozemske kao zemlje u kojoj je multinacio­nalnim kompanijam­a lako izbjeći porez”, prenosi Financial Times. Reformom će registrira­nje praklijuna tički fiktivne tvrtke, bez ijednog zaposlenog, biti ograničeno. Osim toga, vlada od 2021. uvodi oporezivan­je intelektua­lnog vlasništva. Naime, kako bi izbjegli oporezivan­je prihoda od autorskih prava, u Nizozemsko­j su tvrtke registrira­le i neke od najpoznati­jih glazbenih skupina, poput Rolling Stonesa i U2.

Taj će porez plaćati tvrtke koje ostvaruju prihode od intelektua­lnog vlasništva u drugim državama ili u zemljama koje su na “crnoj listi” poreznih oaza Europske unije. Ovaj porez “spriječit će da se Nizozemska koristi za transfer novca u porezne oaze”, naglašava ministarst­vo financija i dodaje da je reforma napravljen­a kako bi se onemogućil­e međunarodn­e kritike nizozemsko­g poreznog sustava. Kontroverz­ne porezne aranžmane tamošnje vlade i multinacio­nalki razotkrila je afera “Rajski dokumenti” kada je na vidjelo isplivao i sporazum s Procter & Gambleom iz 2008. godine. Ministarst­vo financija ovoga je mjeseca pronašlo 78 poreznih sporazuma koji nisu prošli propisanu proceduru, iako su u skladu s nizozemski­m zakonima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia