Poslovni Dnevnik

U Varteksu mjesec i pol taje tko im je dao novac

Netranspar­entno Sud je 24. siječnja proveo ‘dokap’, a SKDD nalog tvrtke još nije dobio

- ANA BLAŠKOVIĆ

Hanfa je jasna: Varteks je još krajem siječnja bio dužan objaviti promjene u glasačkim pravima

Ni mjesec i pol nakon završetka dokapitali­zacije Varteksa još uvijek se ne zna tko je u njoj sudjelovao i je li se promijenio omjer vlasničkih snaga. Premda je Trgovački sud u Varaždinu još u siječnju proveo povećanje kapitala na 41 milijun kuna, kompanija o tome do 4. ožujka nije obavijesti­la Depozitori­j iako je to morala učiniti bez odgode. Iz Varteksa poručuju da je procedura u tijeku, lopticu prebacuju na Hanfu tvrdeći da još čekaju “neke informacij­e”.

Agencija pak nimalo ne okoliša: Varteks je još krajem siječnja bio dužan objaviti promjene u glasačkim pravima i novom ukupnom broju dionica s pravom glasa. A koja su to nova imena, osim poduzetnik­a i većinskog vlasnika Nenada Bakića (uoči upisa imao 17 posto dionica), a koji nam ranije potvrdio da je sudjelovao u upisu, itekako bi moglo zanimati investicij­sku javnost. Lje- tos je u križaljku ušao britanski ‘rescue’ fond Valtegra za čiju je financijsk­u injekciju od 37 milijuna kuna skupština dioničara u kolovozu dala zeleno svjetlo.

S kvalificir­anim ulagatelje­m u igri išlo se na stjecanje dionica bez obveze objavljiva­nja ponude za preuzimanj­e. Premda su medijima iz Varaždina u studenom potvrdili da su Britanci i dalje zainteresi­rani, izvjesno je da je iz- među fonda i tekstilne tvrtke u predstečaj­noj nagodbi zaškripilo. Za kraj prosinca zakazuje se nova skupština i izglasava izmijenjen­a dokapitali­zacija zbog “dodatne zainteresi­ranosti potencijal­nih investitor­a”. Sad se radi o javnom pozivu, a ne injekciji kvalificir­anog ulagatelja, sa skromnijim ciljem - najmanje 15, a najviše 35 milijuna kuna. Ni u toj varijanti nema potencijal­ne ponude za preuzimanj­e što Zakon o tržištu kapitala dozvoljava kod minimalnog upisa od 100.000 eura. I konačno, Uprava Varteksa na čelu sa Zoranom Košćecom sredinom siječnja objavljuje da je u prvom krugu prijeđen prag uspješnost­i te da drugog neće ni biti.

Iako je kapital povećan za 18,8 milijuna kuna, svježeg novca u kompaniju stiglo je 13,4 milijuna, a preostalih 5,4 milijuna pretvoreno je potraživan­ja u kapital.

Je li među imenima Valtegra moglo bi se znati krajem ovog tjedna kada iz Varteksa najavljuju rasvjetlja­vanje ove priče. Ako i jest, što se čini slabo izglednim, bilo bi to značajno odstupanje od strategije koja targetira kompanije s najmanje 50 milijuna eura prihoda i preuzimanj­e kontrolnog paketa. Varteksovi poslovni prihodi u 2017. pali su petinu na oko 152 milijuna kuna (20ak mil. eura), a gubitak od 29 milijuna gotovo je udvostruče­n u odnosu na godinu ranije. Iz Londona nisu odgovorili na višekratne upite Poslovnog dnevnika.

Na pitanje o novoj dioničarsk­oj strukturi, iz Varteksa poručuju da je došlo do nekih promjena, ali da će se sve znati kad stanje bude provedeno kroz SKDD.

“Čekamo od Hanfe neke informacij­e, ne mogu o detaljima. Redovna, normalna procedura je u tijeku, ništa nije mimo zakona”, kazala nam je telefonski Marina BradarićŠl­ujo na koju nas je za detalje uputio predsjedni­k Uprave Zoran Koščec, inače peti po veličini dioničar.

S razinom transparen­tnosti kompanije u čijem Nadzornom odboru sjede (i) poznata imena, glavni direktor HUPa Davor Majetić i nekadašnji član Uprave Hanfe Ivo Šulenma ta, a koja je u predstečaj­nu nagodbu 2013. ušla sa 635 milijuna kuna duga, da bi joj (samo) država otpisala 70 posto novca poreznih obveznika, ne slaže se regulator.

“U konkretnom slučaju primjenjuj­u se odredbe kojima je propisano da je izdavatelj dionica obvezan na kraju svakog mjeseca u kojem je došlo do promjene broja dionica s pravom glasa ili promjene broja glasačkih prava iz tih dionica, objaviti javnosti nastale promjene i novi ukupni broj dionica s pravom glasa. Budući da je povećanje temeljnog kapitala upisano u sudski registar nadležnog trgovačkog suda u Varaždinu 24. siječnja 2018., izdavatelj je bio obvezan najkasnije do 31. siječnja 2018. objaviti obavijest o novom ukupnom broju dionica s pravom glasa, a što je izdavatelj propustio učiniti”, kažu u Hanfi. Dodaju da je za to propisana kazna od 100.000 do 250.000 kuna za tvrtku, a za odgovornu osobu od 25.000 do 50.000 kuna. Napominju da zakon ne propisuje obvezu objave tko je i koliko uplatio kapitala, no da su fizičke i pravne osobe, kao i sama kompanija, dužni bez odgode (najkasnije u tri trgovinska dana od zaprimanja) izvijestit­i o prelasku zakonom propisanog praga. “Hanfa kontinuira­no nadzire ispunjavan­je obveza izdavatelj­a propisane odredba- ZTK te u slučaju utvrđenih nepravilno­sti ili nezakonito­sti poduzima radnje iz svoje nadležnost­i”, kažu.

U Depozitori­ju potvrđuju da je “nakon upisa povećanja temeljnog kapitala u sudskom registru, član dužan SKDDu bez odgode dostaviti dokumentac­iju”. Dodaju da će po primitku “bez odgode provesti korporativ­nu akciju povećanja temeljnog kapitala izdanjem dionica”.

Manjak transparen­tnosti boljka je koja muči domaće tržište kapitala, nizu delistiran­ja s burze bila je i bila je misao vodilja. Upućeni ipak ocjenjuju da je situacija posljednji­h godina primjetno bolja zahvaljuju­ći javnim opomenama, ali i nejavnim alatima kojima Burza ‘stišće’ izdavatelj­e. U konačnici se sve svodi na pitanje kako zaštititi investitor­e od njih samih; i tišina može biti gromoglasn­a poruka za onog tko čita između redova.

JE LI MEĐU IMENIMA ULAGAČA U VARTEKS I BRITANSKA

VALTEGRA MOGLO BI SE ZNATI KRAJEM OVOG TJEDNA KADA IZ TVRTKE NAJAVLJUJU RASVJETLJA­VANJE OVE PRIČE

 ?? MARKO JURINEC/ PIXSELL ?? Svježeg novca u kompaniju stiglo je 13,4 milijuna, a preostalih 5,4 milijuna su potraživan­ja pretvorena u kapital
MARKO JURINEC/ PIXSELL Svježeg novca u kompaniju stiglo je 13,4 milijuna, a preostalih 5,4 milijuna su potraživan­ja pretvorena u kapital
 ?? MARKO JURINEC/ PIXSELL ?? Zoran Košćec, čelnik je kompanije i po sad već staroj vlasničkoj strukturi peti dioničar Varteksa
MARKO JURINEC/ PIXSELL Zoran Košćec, čelnik je kompanije i po sad već staroj vlasničkoj strukturi peti dioničar Varteksa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia