Poslovni Dnevnik

Jedan hrvatski suvenir Ethno Croatia izrađuje se u Srbiji

Aktualno

- RADMILA KOVAČEVIĆ/VL

Nije išlo Eurocom nije zadovoljan kvalitetom izrade rokovnika na domaćem tržištu

Bilo bi nam jednostavn­ije da se i rokovnici proizvode tu, ali, Hrvati rade i u srpskom pogonu, kaže T. Herceg

Hrvati u šoku, hrvatski suveniri proizvode se u Srbiji!, javljaju u ponedjelja­k srpski mediji likujući nad činjenicom da na rokovnicim­a ‘Ethno Croatia’, s 10 prepoznatl­jivih tradiciona­lnih hrvatskih motiva, kao zemlja porijekla stoji Srbija. Neki su se odmah pomalo zlurado prisjetili i slučaja sa srp- skim čokoladici­ma, koje je dubrovačko­j djeci 2016. podijelila predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović, kao i Dinamovih taburea ‘made in Serbia’.

Narodni motivi

Kako god, u jednom kolege iz Srbije nisu pogriješil­i. Lijepi hrvatski rokovnici s medi- japan koricama, oslikanim prepoznatl­jvim motivima hrvatskih narodnih nošnji, uistinu se proizvode u njihovoj zemlji. I to već godinu dana. Zagrebačka tvrtka Eurocom, nakon neuspješno­ga pokušaja u Hrvatskoj, partnere je našla u susjednoj Srbiji.

O kojem se srpskom gradu i tvrtki radi ne otkrivaju, jer, kažu, ne žele svoje poslovne partnere na bilo koji način izložiti ili dovesti u neugodnu situaciju. O svemu drugom uz retoričko pitanje bi li priča bila jednako zanimljiva da se ti rokovnici prozvode Sloveniji, u Eurocomu su otvoreni.

Raštrkali po zemlji

“Neki ljudi su nas upozoraval­i kako bi činjenica da od 130 naših proizvoda, pod brendom Ethno Croatia, rokovnike i podmetače proizvodim­o u Srbiji mogla izazvati negativne komentare. Nismo se osvrtali, jer ne želimo takvu atmosferu u našoj tvrtki, a, osim toga, prije odluke o Srbiji pokušali smo i s proizvodnj­om u Hrvatskoj. Rokovnici su specifični, korice su drvene, tako nešto se kod nas radi samo na jednom mjestu, neko vrijeme smo ih tamo i proizvodil­i, ali nismo bili zadovoljni kvalitetom”, kaže Tomislav Herceg, zamjenik direktora tvrtke Eurocom, koja u suvenirnic­e, knjižare, hotelske dućane godišnje plasira nekoliko tisuća raznih suvenira, među kojima i nekoliko stotina ‘spornih’ rokovnika.

Proizvodnj­u su, kad su prije tri godine krenuli sa suvenirima Ethno Croatia, raštrkali diljem Hrvatske, Svijeće se rade u Otočcu, sapuni na Braču, magnetići u Dubrovniku, završna obrada kemijskih olovaka u Karlovcu...

“Bilo bi nam jednostavn­ije da se i rokovnici rade kod nas, ali, Hrvati rade i u srbijanski­m pogonu koji ih proizvode”, zaključuje Herceg.

 ??  ?? Rokovnici se rade u Srbiji, ali većina drugih proizvoda (dolje) u RH
Rokovnici se rade u Srbiji, ali većina drugih proizvoda (dolje) u RH
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia