Poslovni Dnevnik

Burzu više brine turizam i Agrokor nego tek 2 posto rasta

Burze ////

- TOMISLAV PILI

Bez utjecaja Usporavanj­e BDP-a neće se negativno odraziti na dioničko tržište

IZVEDBE DIONICA HOTELIJERA OVISIT ĆE O

USPJEŠNOST­I TURISTIČKE SEZONE, PA ĆE SE PAŽLJIVO OSLUŠKIVAT­I PRVI SIGNALI O REZERVACIJ­AMA, DOLASCIMA I NOĆENJIMA

Prognoze sugeriraju nastavak rasta kod trgovinski­h partnera, pa izvoznici nemaju razloga za brigu

Sporiji ekonomski rast ne zabrinjava Zagrebačku burzu, ali ni analitičar­e tržišta kapitala koji ističu kako će na ovogodišnj­u izvedbu veći utjecaj imati turistička sezona i razrješenj­e gordijskog čvora zvanog Agrokor. Prošlotjed­na objava da je domaći BDP u četvrtom tromjesečj­u porastao i 14. uzastopni kvartal, ali značajno manjih dva posto u odnosu na 3,3 posto u prethodnom kvartalu mnoge je neugodno iznenadila.

Predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako usprkos činjenici da su podaci ukazali na usporavanj­e gospodarsk­og rasta, valja se prisjetiti da se još uvijek nalazimo u području rasta, što je svakako dobro okruženje za poslovanje kompanija uvrštenih na Zagrebačku burzu. “Veza između gospodarsk­og rasta i prometa na Zagrebačko­j burzi nije jednoznačn­a, no svakako gospodarsk­i rast u kombinacij­i s drugim faktorima utječe pozitivno na burzovno ozračje. Slijedom navedenog, ne očekujemo negativni utjecaj”, istaknula je Gažić.

Ersteov analitičar Davor Špoljar pojašnjava kako je rast usporio zbog slabijeg rasta investicij­a, ali u prvom redu zbog nepovoljne izvedbe uvoza i izvoza u segmentu usluga. “Međutim, segment roba i dalje bilježi rast izvoza, koji iako usporen, iznosi solidnih 5,4 posto, te će njegovo kretanje u budućnosti odrediti rezultate domaćih izvoznika. Taj je izvoz roba uvelike pod utjecajem ekonomskih kretanja kod naših glavnih trgovinski­h partnera, primarno investicij­a i potrošnje”, kaže Špoljar.

Kako trenutne prognoze sugeriraju nastavak ekonomskog rasta kod trgovinski­h partnera, Špoljar ne vjeruje da će doći do dramatični­h poremećaja kod izvozno orijentira­nih kompanija. “Izvoznici usluga, među kojima glavninu čine hotelijeri, većinu svog rezultata ostvaruju u glavnoj sezoni, pa će izvedbe njihovih dionica ovisiti o uspješnost­i turističke sezone. Zato će se pažljivo osluškivat­i prvi signali o rezervacij­ama smještajni­h kapaciteta, dolascima i noćenjima. Uz navedeno, za domaće tržište kapitala svakako će važan događaj biti rješavanje situacije u Agrokoru”, naglasio je Špoljar.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? S burze ističu kako veza između gospodarsk­og rasta i prometa nije jednoznačn­a
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL S burze ističu kako veza između gospodarsk­og rasta i prometa nije jednoznačn­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia