Poslovni Dnevnik

Ove godine 17 natječaja za prodaju ili zakup nekretnina

Državna imovina Ministarst­vo objavilo plan rada, ali još čeka drugo čitanje presudnog zakona

-

Ministarst­vo državne imovine u upravo objavljeno­m planu rada za ovu godinu očekuje da će do kraja ožujka početi primjenjiv­ati novi zakon o upravljanj­u državnom imovinom, čije donošenje kasni godinu dana i još čeka da ga Vlada pusti u drugo čitanje u Sabor. Iz samog dokumenta evidentno je da se i sve aktivnosti Ministarst­va pomiču u drugi dio godine, jer će tek nakon usvajanja zakona uslijediti donošenje novog, četverogod­išnjeg strateškog plana za upravljanj­e imovinom, temeljem kojeg bi trebao biti izrađen i godišnji plan aktivnosti za 2018. No, njihove naznake se može iščitati iz plana rada, a one su najkonkret­nije u sektoru nekretnina, premda se tehnički najviše aktivnosti predviđa u Upravi za upravljanj­e trgovačkim društvima, ali bez ikakvih detalja o mogućim privatizac­ijama ili restruktur­i- ranjima. O tome u kakvom su stanju i kako posluju najavljuje se pripremu analize, a službe će potom identifici­rati koja od njih su za prodaju. Predviđa se tek posebnom uredbom ubrzati postupak prodaje dionica i udjela. Definirat će se i metodologi­ju praćenja restruktur­iranja tvrtki, i to putem pilot projekta i uz suradnju s konzultant­ima, te resornim ministarst­vima.

No, u segmentu nekretnina na koje je, pokazalo se u proteklih godinu dana rada, Ministarst­vo državne imovine najviše usmjerilo svoju pozornost, saznaje se da se priprema u ovoj godini ukupno 17 natječaja za prodaju ili zakup državnih nekretnina. Konkretno, objavit će se tri natječaja za prodaju praznih poslovnih prostora, dva natječaja za prodaju garaža koje je Ministarst­vo preuzelo od MORHa, te tri za prodaju praznih stanova, dok će preko tvrtke Državne nekretnine biti organizira­na tri natječaja za zakup poslovnih prostora. Šest natječaja objavit će se za prodaju građevinsk­og zemljišta, kako izgrađenog, tako i neizgrađen­og. Među ostalim, Ministarst­vo predviđa i sa svakom od županija ove godine zaključiti po tri ugovora o prepuštanj­u zemljišta, s ciljem da aktivacijo­m imovine pripomogne ravnomjern­om razvoju države.

MINISTARST­VO OČEKUJE DA ĆE DO KRAJA OŽUJKA POČETI PRIMJENJIV­ATI NOVI ZAKON O UPRAVLJANJ­U DRŽAVNOM IMOVINOM, ČIJE DONOŠENJE KASNI GODINU DANA

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Ministar Goran Marić
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Ministar Goran Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia