Poslovni Dnevnik

Lani se prodajama riješili čak 8,4 milijardi kuna loših kredita

Pečat Agrokora Rast rezervacij­a i 30% niža dobit banaka

-

Banke su lani ostvarile ukupno oko 3,6 milijardi kuna neto dobiti. To je gotovo 30 posto manje nego godinu prije, ali ostvareni rezultat i dalje znači umjerenu profitabil­nost, a s povratom na aktivu od oko 0,9 posto i povratom na kapital oko 6,2 posto, spremne za odgovor na potražnju za kreditima, ističe se u najnovijoj analizi Hrvatske udruge banaka.

Smanjenje dobiti u najvećoj je mjeri posljedica povećanja troškova rezervacij­a i ispravaka vrijednost­i za više od 50 posto, sa 2,8 milijardi na 4,3 milijarde kuna, a kako ističe u analizi, “to se u cijelosti može povezati s krizom Agrokor”.

U isto vrijeme, u zadnjem je kvartalu 2017. došlo i do najvećeg smanjenja loših plasmana od početka krize. Ukupan omjer djelomično nadoknadiv­ih i nenadoknad­ivih kredita spram uku- pnih kredita na kraju godine je iznosio 11,4%, dok je samo kvartal prije bio na 12,5 posto, a na kraju 2016. na 13,8 posto. Najveće smanjenje dogodilo se kod udjela tzv. loših plasmana poduzećima (s 28,3 na 22,3%).

U HUB-ovoj analizi naglašava se kako se rast rezervacij i osjetan pad omjera loših kredita mogu pomiriti ako se ima u vidu intenzitet prodaja loših potraživan­ja, to prije što u njima daleko najveći udjel imaju upravo potraživan­ja od poduzeća. Prodaje loših plasmana lani su dosegle 8,4 milijardi kuna (mjereno bruto knjigovods­tvenim iznosom), što je čak 41 posto više nego godinu prije kad je na taj način riješeno manje od šest milijardi kuna loših potraživan­ja. Inače, glavni izvor rezultata banaka - neto kamatni prihod - nije bitnije utjecao na rezultat banaka, porastao je tek 0,8%.

 ?? FOTOLIA ?? Neto kamatni prihod nije značajnije utjecao na rezultate banaka
FOTOLIA Neto kamatni prihod nije značajnije utjecao na rezultate banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia