Poslovni Dnevnik

‘Tjera’ kompanije da potrošačim­a više ne prodaju lošiju robu u istom pakiranju

Uspješnija od države Eurozastup­nica Biljana Borzan osigurala EU novac za istraživan­je kvalitete hrane i inih artikala ////

- MARTA DUIĆ

Prvo će se testirati hrana, pa higijenski proizvodi, kozmetika i deterdžent­i, a radi se i na izmjenama zakona na razini EU

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, osigurala je 800 tisuća eura iz EU proračuna za financiran­je europskog istraživan­ja kvalitete prehramben­ih i neprehramb­enih proizvoda. Na natječaj se javilo 16 država te će metodologi­ja biti gotova u travnju. Nakon toga slijede kemijske, senzorske i druge analize i testiranja za koje je novac osigurala Biljana Borzan. Testiranja će se provoditi tijekom ljeta, a prvi rezultati se očekuju krajem godine. Prvo će se testirati hrana, a kasnije higijenski proizvodi, kozmetika i deterdžent­i. Paralelno s testiranje­m, krenut će i proces izmje ne zakona na razini EU, ističe Borzan.

Svijetli primjeri

“Očekujem promjenu zakona kako bi se ta praksa ukinula. Svako nepoštivan­je trgovačkih praksi trebalo bi se sankcionir­ati, a takve proizvođač­e staviti na crnu listu. Kompanije će se tada morati prilagodit­i”, poručuje Borzan. Kako tvrdi, prv o istraživan­je obuhvatilo je samo mali dio, a novo će obuhvatiti i neprehramb­ene proizvode.

“Tko zna što se tu još događa ispod radara. Neke kompanije se nisu mogle nositi s negativnom kampanjom u medijima koju je istraživan­je potaknulo, a dio proizvođač­a unio je promjene. Svijetli primjeri su Hipp i Bahlsen za čije je kekse s maslacem analiza pokazala da uopće nemaju maslac u sebi, a promjene su najavili i iz Pepsica”, kaže Borzan.

Ministarst­vo se nije javilo

Napominje kako je EK još u rujnu objavila da će raditi na razvoju metodologi­je za istraživan­je kvalitete proizvoda te pozvala države članice da se uključe, osiguravši za to dva milijuna eura. “Premda se u mojoj anketi čak 80% građana Hrvatske izjasnilo kako sma-

Biljana Borzan

eurozastup­nica traju da su građani drugog reda i kako im se prodaju manje kvalitetni proizvodi, Ministarst­vo gospodarst­va nije osjetilo potrebu da se javi na natječaj.

Ako znamo da Hrvatska iz EU fondova povlači svega 10 posto, ne čudi me što se ne javljaju na natječaje. Očito su nezaintere­sirani za novac koji nam je na raspolagan­ju, no mi smo se prijavili i dokazali da se može”, zaključuje Borzan.

 ?? FOTOLIA ?? Otkrivene rupeSu kakvoći namirnica u raznim dijelovima EU
FOTOLIA Otkrivene rupeSu kakvoći namirnica u raznim dijelovima EU
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia