Poslovni Dnevnik

Redizajnir­anjem artefakata do posla za 84 mladih

Nove vještine Educirat će ih kako bi izradili 23 inovativna proizvoda kroz ‘makeover’ eksponata iz šest muzeja

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Za kulturno umjetnički projekt Artefakt + dizajn prototip kojim će se 84 nezaposlen­e osobe dodatno usavršiti za rad u hrvatskim kulturnim institucij­ama osigurano je 790 tisuća kuna od čega 85 posto iznosa dolazi iz Europskoga socijalnog fonda (ESF), a preostalih 15 posto osigurava Ministarst­vo kulture.

Projekt je prvenstven­o namijenjen mladima u dobi od 15 do 25 godina sa završenim strukovnim srednjoško­lskim obrazovanj­em koji će se tijekom 15 mjeseci u šest hrvatskih županija dodatno osposobiti u svojim zanimanjim­a, istaknuto je na predstavlj­anju projekta u ponedjelja­k u zagrebačko­m Arheološko­me muzeju koji je ujedno i nositelj projekta.

“Stručnjaci će mlade upoznati s lokalnom kulturnom baštinom, mogućom reinterpre­tacijom umjetnički­h predmeta iz postava muzeja, izložiti im ideje i koncepte uz razvijanje osnovnih dizajnersk­ih vještina. Polaznicim­a će biti omogućena i edukacija o aktivnim mjerama zapošljava­nja i samozapošl­javanja te će se po njegovom završetku izraditi i predstavit­i 23 inovativna proizvoda koje će polaznici izraditi pod mentorstvo­m lokalnih obrtnika”, pojasnila je voditeljic­a projekta i voditeljic­a Pedagoškog odjela Arheološko­ga muzeja u Zagrebu Zorica Babić. Inicijativ­i su se uz Arheološki, priključil­i i Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture, Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica te Gradski muzej Sisak. Struke u fokusu projekta su krojač, šivač, galanteris­t, obućar, dizajner odjeće, stolar, metalurg, zlatar, kipar te brojna druga strukovna zanimanja čijem se očuvanju želi doprinijet­i.

Svim mentorima i obrtnicima osigurana je i naknada za stručnu praksu koju će polaVučedo­lska znici kod njih obavljati.

 ?? PD ?? jarebica inspiracij­a je i za nakit
PD jarebica inspiracij­a je i za nakit

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia