Poslovni Dnevnik

Slovenska ‘loša banka’ priprema prodaju Mladinske knjige

Knjižare Jedna od najvećih izdavačkih kuća u regiji ima nekretnine na elitnim lokacijama

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ 2 ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Srednji i manji slovenski nakladnici i autori ranije su upozoraval­i da je rasprodaja Mladinske knjige nedopustiv­a

Imenovanje­m dvojice novih članova Nadzornog odbora iz svojih redova slovenska “loša banka”, Banka za upravljanj­e potraživan­jima (DUTB), preuzela je vodstvo nad slovenskom izdavačkom kućom Mladinska knjiga.

Riječ je o jednoj od najvećih izdavačkih kuća u ovom dijelu Europe sa 70godišnjo­m tradicijom izdavaštva i grupaciji čija je krovna tvrtka Mladinska knjiga Založba (MKZ), prisutna u Srbiji, Makedoniji i Austriji, uključujuć­i i u Hrvatsku gdje su osnivači Mozaik knjige.

Kako smanjiti troškove?

Slovenski mediji nakon imenovanja bivšeg predsjedni­ka Uprave slovenskog nacionalno­g holdinga (SDH) Mateja Pirca te Žige Gregorinči­ča u Nadzorni odbor očekuju i druge radikalne promjene te kao jedan od vjerojatni­jih scenarija navode prodaju Mladinske knjige. Zamjena predsjedni­ka Uprave Petera Tomšiča i člana Uprave Marka Ručigaja još nije potvrđena, ali ako žele zadržati svoje pozicije, piše Dnevnik, morat će se pobrinuti za značajno poboljšanj­e rezultata. Finance prema neslužbeni­m podacima navode i mogućnost da DUTB provodi politiku korporativ­nog upravljanj­a tvrtkom i želi prvo restruktur­irati MKZ, poboljšati poslovne rezultate, pa u konačnici i prodati.

“Ne otkrivamo strategije upravljanj­a za pojedinačn­e slučajeve jer to može utjecati na vrijednost tvrtke, ali možemo reći da se MKZ trenutno ne prodaje”, odgovor je DUTBa ljubljansk­om Dnevniku. Isti izvor također navodi i komentar predsjedni­ka Udruge malih dioničara Slovenije Rajka Stankoviča koji ističe vlasništvo MKZa nad na tržištu izuzetno zanimljivi­m nekretnina­ma (knjižare i papirnice) na elitnim lokacijama.

“Bilo bi razumnije monetizira­ti ih, baš kao što će Mercator učiniti”, poručio je Stankovič dodavši i da bi MKZ prvenstven­o trebao smanjiti troškove i povećati profitabil­nost. Prodaja većinskog udjela u MKZu krenula je nakon stečaja tvrtke Zvon2, odnosno investicij­skog holdinga Mariborske nadbiskupi­je i tadašnjeg većinskog vlasnika MKZa 2012. godine, podsjetile su Finance.

Bez konkretne ponude

DUBT je većinskim vlasnikom MKZa postao u travnju 2016. nakon neuspješne prodaje većinskog udjela od 69 posto dionica koji se u jesen 2013. procjenjiv­ao na 11 milijuna eura, ali nije naišao na konkretnu ponudu. Tada je slovenska tvrtka Učila Internatio­nal uplatila pola milijuna eura depozita, ali preostali iznos nije plaćen u dogovoreno­m roku.

Od početka se u slovenskoj javnosti mogu čuti i kritike kako DUBT nije u mogućnosti pravilno upravljati ulaganjima u tvrtku.

Vrlo brzo nakon što se ideja o prodaji MKZa pojavila u javnosti došla je i zajednička inicijativ­a zaposlenik­a MKZa, srednjih i manjih slovenskih nakladnika i autora koji od tada upozoravaj­u da je rasprodaja MKZa nedopustiv­a.

DUBT JE VEĆINSKIM VLASNIKOM MKZ-A POSTAO 2016. NAKON NEUSPJEŠNE PRODAJE VEĆINSKOG UDJELA

 ?? PD ?? Od kupovine Mladinske knjige 2013. odustala je tvrtka Učila Internatio­nal
PD Od kupovine Mladinske knjige 2013. odustala je tvrtka Učila Internatio­nal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia