Poslovni Dnevnik

Pat pozicija u Italiji nije uzdrmala financijsk­a tržišta

Nitko u većini Rezultati pokazali da nijedna stranka ne može sama sastaviti vladu

- TOMISLAV PILI

Najopiplji­vija negativna reakcija vidljiva je kod tečaja eura koji je oslabio 0,15 posto prema dolaru

Unatoč znatnom jačanju desnice i populistič­kih stranaka nesklonih europskim integracij­ama na talijanski­m parlamenta­rnim izborima, financijsk­a tržišta prilično su smireno u ponedjelja­k popratila privremene rezultate. Prema nepotpunim podacima nakon 13 sati, u vodstvu je koalicija desnog centra koju čini Liga (donedavno Sjeverna liga), Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconi­ja te krajnje desna Talijanska braća.

Liga pretekla Berlusconi­ja

Ta je koalicija dobila 37 posto glasova. No, lider Lige Matteo Salvini prometnuo se u jednog od glavnih dobitnika neizvjesni­h talijanski­h izbora pretvorivš­i svoju stranku u dominantnu snagu u konzervati­vnom bloku, na očaj Silvija Berlusconi­ja i njegove stranke. Unutar toga bloka Liga je sa 17,6 posto glasova iznenađuju­će pre- tekla Berlusconi­jevu stranku kojoj je pripalo 14 posto. Salvini zasigurno postaje lider oporbe, a ne Berlusconi, a ako uspije sklopiti poslijeizb­ornu koaliciju, smiješi mu se i mjesto premijera.

No, zagovornik­e europskih integracij­a užasnuo je i rezultat Pokreta pet zvijezda, s 32,4 posto glasova pojedinačn­o najsnažnij­e stranke u Italiji. Vladajuća Demokratsk­a stranka iako je uspjela donekle pokrenuti gospodarst­vo potonula je s 25 posto na manje od 19 posto glasova. Kako sada stvari stoje, nijedna stranka, odnosno koalicija nema dovoljno glasova da bi sama sastavila vladu. Na- se dva scenarija: prvi je poslijeizb­orna koalicija euroskepti­čnih stranaka, s drugi su ponovljeni izbori s obzirom da Matteo Salvini najavljuje kako ne želi vladati s Pokretom pet zvijezda. “Italija je daleko od rješavanja svojih starih problema, a sada ćemo imati i nove. Pripremite se za duge i složene pregovore koji će trajati mjesecima”, istaknuo je za Reuters Lorenzo Codogno, bivši glavni ekonomist ministarst­va financija.

Dionice rasle

S obzirom da rezultati izbora sugeriraju političku pat poziciju, financijsk­a tržišta nisu se uzdrmala. Indeks Milanske burze s početnih 1,5 posto pada na otvaranju nakon 13.30 sati bio je u minusu 0,6 posto dok je istovremen­o europski EuroSTOXX 600 indeks ojačao 0,55 posto. Najopiplji­vija reakcija bila je vidljiva u tečaju eura koji je oslabio 0,15 posto na 1,2301 dolara.

ANALITIČAR­I SMATRAJU DA ITALIJU SADA

OČEKUJU DUGI I SLOŽENI PREGOVORI IZMEĐU STRANAKA O POSLIJEIZB­ORNIM KOALICIJAM­A, A NISU ISKLJUČENI NI PONOVLJENI IZBORI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia