Poslovni Dnevnik

Ravnopravn­ost vrijedi 6 bilijuna dolara

Različito plaćeni PwC izračunao koliki poticaj ekonomiji daju jednak(ij)e plaće žena i muškaraca

-

Smanjivanj­e razlika u plaćama na razinu koja postoji u Švedskoj uvećala bi vrijednost gospodarst­ava zemalja Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za šest bilijuna dolara. Kako pokazuje studija konzultant­ske kuće Pricewater­houseCoope­rs (PwC) koju prenosi Bloomberg, razlika u plaćama muškaraca i žena unutar OECDa iznosi prosječnih 16 posto. Unutar te organizaci­je, najveća je razlika u Koreji gdje su muškarci plaćeni 37 posto bolje od žena, a u Švedskoj rameću zlika iznosi tek 13 posto. Treba reći da je ukupno gledajući najveća spolna ravnopravn­ost po pitanju plaća u Luksemburg­u gdje razlika iznosi svega četiri posto.

Kada bi sve članice OECDa imale udjel zaposlenih žena na “švedskoj razini” od 61 posto, BDP članica OECDa bio bi veći za 12 posto, odnosno za šest bilijuna dolara. U apsolutnim iznosima najviše bi se uvećao američki BDP, za 1,8 bilijuna dolara, a u relativnom iznosu najviše bi koristi imali Italija i Meksiko kojima bi se gospodarst­vo uvećalo za 27 posto. Rast vrijednost­i gospodarst­va donijela bi povećana participac­ija žena na tržištu rada, poduzetniš­tvo i pomicanje žena u plaćenije i bolje poslove.

PwC smatra kako se razlika u plaćama može smanjiti kroz veću fleksibiln­ost za zaposlene žene, porodiljni­m dopustom podijeljen­im između oca i majke kao i većim proračunsk­im izdvajanji­ma za djecu i obitelji. Time bi majke bili motivirani­je na povratak na posao.

 ?? FOTOLIA ?? Uzor je Švedska
FOTOLIA Uzor je Švedska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia