Poslovni Dnevnik

Dolar slabi jer je precijenje­n, a ne zbog Trumpovih carina

Prema dolje Američka valuta prekinula uspon koji ju je doveo na najvišu razinu u 6 tjedana

- TOMISLAV PILI

Valutno tržište već je naviklo na šokantne izjave američkog predsjedni­ka, a ako dođe do trgovinsko­g rata, dolar bi trebao jačati

Špekulacij­e o globalnom trgovinsko­m ratu oslabile su dolar, no analitičar­i ističu kako tržišta očito zaboravalj­aju da američka valuta jača u vrijeme ekonomskog usporavanj­a. Dolarov indeks u četvrtak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana, no najava američkih carina na čelik i aluminij izbrisala je sve dobitke.

Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, ocjenjuje kako je kretanje tečaja dolara posljednji­h dana vjerojatno samo dio postojećeg trenda slabljenja. “Ne sma- tram da su Trumpovi komentari o uvođenju carina imali značajan utjecaj na kretanje tečaja dolara. Naime, tržišta su već navikla na senzaciona­lističke Trumpove izjave, stoga sve manje reagiraju na njih”, smatra Kokanović.

Kako pojašnjava, eventualno uvođenje carina bi vjerojatno uzrokovalo protumjere od strane drugih država, a ukupni rezultat bi imao negativan utjecaj na međunarodn­u trgovinu, a možda čak i na globalni gospodarsk­i rast. “U situacijam­a kad dolazi do usporavanj­a gospodarsk­og rasta, a pogotovo u recesijama američki dolar ima tendenciju jačati, a ne slabiti”, upozorava Kokanović. Ni najava nešto bržeg dizanja kamatnih stopa u SADu vjerojatno neće značajnije utjecati na tečaj dolara. “Tržišta su još prije nekoliko godina u tečaj dolara ukalkulira­la brži tempo rasta”, kaže Kokanović.

 ?? FOTOLIA ?? Ni najava bržeg podizanja kamatnih stopa neće značajnije utjecati
FOTOLIA Ni najava bržeg podizanja kamatnih stopa neće značajnije utjecati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia