Poslovni Dnevnik

U igru vraća Sberbank i uvodi veću transparen­tnost

Peruškov plan Nastavlja gdje je Ramljak stao, u fokusu nagodba i kraj procesa u roku

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Danas i sutra Peruško je u Zadru s dobavljači­ma, kreditorim­a te savjetnici­ma uprave i vjerovnika

Unepunih sedam dana od potvrde imenovanja za novoga povjerenik­a za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber obavili su desetke konzultaci­ja i razgovora, a s isto toliko predstavni­ka više skupina dionika postupka izvan- redne uprave jučer su se uputili na dvodnevne zatvorene pregovore u Zadar.

Tamo će se konkretnij­e raspravlja­ti o ključnim pitanjima za razumijeva­nje prijedloga nacrta nagodbe, potreba svake od skupina vjerovnika te pregovarač­kih pozicija, a s ciljem izrade plana nagodbe koji će imati široku podršku.

Na toj klauzuri suočit će se predstavni­ci Privremeno­g vjerovničk­og vijeća, savjetnici koji su radili na prijedlogu nacrta nagodbe, ali i savjetnici koji bi trebali evaluirati taj nacrt. No, prije tog puta povjere- nički dvojac u dnevnom je rasporedu jučer imao i bilateraln­i sastanak s predstavni­cima ruske Sberbank. To je zapravo već treći njihov sastanak, a intenzivan dijalog za cilj ima vraćanje Sberbanka u proces nagodbe.

Navodno bi veoma brzo trebali uslijediti koraci s obje strane koji su pretpostav­ka za to. Za početak to podrazumij­eva povlačenje tužbi banke s jedne i povlačenje osporavanj­a tražbina ukidanje, ali Sberbankov­o vraćanje za stol zacijelo uključuje i reguliranj­e njegova statusa i po pitanju prioritetn­osti tražbina, odnosno Ugovora o najstarije­m kreditu. Sve u svemu, Peruško i Weber nastavljaj­u gdje je stao Ramljak, s postojećim nacrtom kao polaznom točkom, s fokusom na buduće korake i malo gledanja u retrovizor, a kamoli temeljitij­eg “resetiranj­a procesa”, što zagovaraju pojedine interesne skupine u slučaju Agrokor. Svoj angažman vide kao na ulazak u utakmicu u 80. minuti pri rezultatu 1:1 i cilj im je da u zakonskim rokovima, do srpnja, zaključe nagodbu, nakon čega će njezina implementa­cija potrajati između devet mjeseci i godinu dana.

U NASTAVKU ĆE SE INZISTIRAT­I NA SVOJEVRSNO­J ‘HIGIJENI PROCESA’

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia