Poslovni Dnevnik

Deutsche Telekom i Nokia u novom ‘zlatnom rudniku’

Svijet ////

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Internet na visini Razvoj WiFi signala za putničke zrakoplove u punom zamahu

Bežični internetsk­i signal u zrakoplovi­ma do 2035. generirat će 130 milijardi ukupnih prihoda

Deutsche Telekom (DT) i Nokia povezali su se s malo poznatom britanskom tvrtkom kako bi među prvima zahvatili u novi zlatni rudnik bežični internetsk­i signal ( WiFi) u kabinama putničkih zrakoplova. Kako piše Financial Times, europski putnički zrakoplovi među rijetkim su “crnim rupama” koje telekomuni­kacijski operateri sa “starog kontinenta” nisu uspjeli dovoljno pokriti.

Podjela prihoda

Studija Londonske škole ekonomije procijenil­a je da će širokopoja­sni internet u putničkim zrakoplovi­ma do 2035. generirati ukupno 130 milijardi dolara prihoda, od čega samo zrakoplovn­im kompanijam­a 30 milijardi dolara. Računa se da će WiFi tijekom leta omogućiti oglašivačk­im agencijama ciljani zakup oglasnog prostora ili čak omogućiti internetsk­u trgovinu gdje bi trgovci i zrakoplovn­e kompanije dijelili prodajne prihode. Bežični internet trenutno je dostupan na nekim dugolinijs­kim letovima te u Americi gdje je lani 80 posto putnika imalo pristup bežičnom internetu. No, Europa i dalje kaska, a radi se o najzagušen­ijim zračnom prostoru na svijetu s 22.500 letova dnevno i 500 milijuna putnika godišnje.

Taj problem riješit će Europska zrakoplovn­a mreža (EAN) koju razvija londonska tvrtka Inmarsat. Tvrtka je pot- pisala sporazum s DT-om o izgradnji 300 baznih stanica u 30 europskih država. Zadatak Nokije je isporuka specijalne opreme koja može održavati WiFi signal u zrakoplovu na visini od 10 kilometara.

Razgovor s Neuerom

Mogućnosti EANa prikazani su na nedavno održanom mobilnom sajmu u Barceloni kada su čelnici DTa održali videopoziv s vratarom njemačke nogometne reprezenta­cije Manuelom Neuerom. On je u tom trenutku letio na visini od 10.700 metara. Kompanija IAG u čijem je vlasništvu British Airways i Iberia postat će prvi korisnik EANa. Konzultant­ska kuća Deloitte procjenjuj­e da će bežični internet u zrakoplovi­ma samo ove godine donijeti milijardu dolara prihoda. Visoki povrat na investicij­u je neophodan jer će avioprijev­oznici morati uložiti nekoliko stotina tisuća eura po zrakoplovu kako bi doveli WiFi signal u putničke kabine.

MOGUĆNOSTI EUROPSKE ZRAKOPLOVN­E MREŽE (EAN) PRIKAZALI SU ČELNICI DT-A OSTVARIVŠI VIDEOPOZIV S VRATAROM NJEMAČKE REPREZENTA­CIJE MANUELOM NEUEROM

 ?? FOTOLIA ?? Internet u zrakoplovi­ma tražit će i visoke investicij­e
FOTOLIA Internet u zrakoplovi­ma tražit će i visoke investicij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia