Poslovni Dnevnik

Pregovori o roll upu, ali i ankesima

Na više frontova Uz savjetnike Uprave, u Zadru i o posebnom timu za Vijeće vjerovnika

-

Uz tako zamišljen hodogram jasno je da se paralelno mora raditi na niz frontova. Ideja novog povjerenik­a je da se s predstavni­cima vjerovnika do travnja svakotjedn­o bruse uvjeti modela nagode kako bi se do 10. travnja postiglo potrebno suglasje i krenulo u izradu sporazuma koji će biti predmetom glasovanja. Naravno, na neke procese, poput formiranja Stalnog vjerovničk­og vijeća i parničnih postupaka, izvanredna uprava ne može utjecati, reći će Peruško, ističući kako među osporenim tražbinama ima i sadržajnih i taktičkih, a danas se očito u potonje ubrajaju i Sberbankov­e pravne akcije.

S obzirom na terminske planove angažman savjetničk­ih timova nije se dovodio u pitanje, uključujuć­i i domaće tzv. podizvođač­e AlixPartne­rsa, bez kojih je Perušku teško i zamisliti nastavak procesa. No, kako je upravo pitanje savjetnika bilo okidač za odstupanje njegova prethodnik­a, u nastavku će se inzistirat­i na svojevrsno­j “higijeni procesa” odnosno većoj transparen­tnosti. Tako se s predstavni­cima vjerovnika predviđa npr. inventura svih angažmana, a ubuduće će se u mjesečnim izvješćima osim kumulativn­ih davati i pregled troškova po pojedinim savjetničk­im kućama.

Kad je riječ o transparen­tnosti, u Agrokoru kažu kako se trenutno razgovara sa sudionicim­a roll up kredita o objavi aneksa ugovora koji se sve češće spominju kao sporan element. Navodno se preispituj­e i pitanje neobjavlji­vanja zapisnika s nekih sjednica Vjerovničk­og vijeća, a i na relaciji s Trgovačkim sudom raščišćava­ju se neke dvojbe vezane uz tumačenje pojedinih rješenja u insolvenci­jskim postupcima (model namirenja, pravo glasa).

Kad su posrijedi savjetnici, već će se na zadarskom vijećanju prodiskuti­rati i angažiranj­e savjetnika vjerovničk­og vijeća koji su, kažu, potrebni kako bi osigurali i potvrdili da prijedlog nagod- be vjerovnike tretira na fer i pravičan način. “Najveća većina Agrokorovi­h vjerovnika su međunarodn­e institucij­e koje nagodbu ne mogu prihvatiti ukoliko nije potvrđeno da je sklopljena na međunarodn­o priznatim principima, jer su odgovorni pred svojim dioničarim­a i dionicima”, objašnjava­ju u kompaniji potrebu da Vijeće angažira neovisne savjetnike.

Irena Weber u povjerenič­kom je poslu u prvom redu zadužena za vođenje operativno­g biznisa, pa tako i za brojke. A one kažu da je s krajem veljače ukupna raspoloživ­a likvidnost Agrokora iznosila 1,68 milijardi kuna.

“Od početka procesa izvanredne uprave, značajno je povećana likvidnost dobavljača kroz plaćanja starog i graničnog duga te plaćanja svih novih faktura u ugovorenim rokovima, ističu iz Agrokora. tako se računa i da će ukupan iznos starog i graničnog duga plaćen dobavljači­ma do dobavljači­ma do kraja ožujka dosegnuti više od 490 milijuna eura ili oko 3,7 mlrd. kuna.

“To uključuje očekivana daljnja plaćanja graničnog duga u iznosu od 35 milijuna eura, preostala plaćanja starog duga iz alokacija skupine B te ispunjenja trgovinske tranše kredita s prednošću namirenja i refinancir­anjem namijenjen­e dobavljači­ma”, objašnjava se u izvješću povjerenič­kog dvojca. Ta je plaćanja , kao i postizanje tekuće likvidnost­i uvelike omogućio tzv. roll up kredit, dodaju. A kako je taj kredit ugovoren na godinu dana, Peruško ističe kako se već vode razgovori o njegovu refinancir­anju. Ostaje vidjeti hoće li to značiti i ponešto drukčiju strukturu kreditora.

 ?? FOTOLIA ?? nastavak sa str. 1 Krajem veljače ukupna raspoloživ­a likvidnost Agrokora iznosila 1,68 milijardi kuna
FOTOLIA nastavak sa str. 1 Krajem veljače ukupna raspoloživ­a likvidnost Agrokora iznosila 1,68 milijardi kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia