Poslovni Dnevnik

Rimac prodaje samo 150 Concept Twoa

Pametno iz Hrvatske Proizvođač iz Svete Nedelje razvio prvi komercijal­ni auto s autonomijo­m vožnje razine 4

- BERNARD IVEZIĆ

Na autoshowu predstavio električnu jurilicu snage 1914 KS i brzine 412 km/h. Cijena mu je 12,7 milijuna kuna pa Rimac računa na prihod od 250 milijuna eura

Mate Rimac u utorak je u Ženevi predstavio iPhone u svijetu električni­h automobila električnu jurilicu Concept Two. Nasljednik Concepta Onea, ne samo što je najsnažnij­i (1914 konjskih snaga) i jedan od najbržih serijskih automobila na svijetu (412 km/h), već je ujedno prvi automobil u prodaji koji podržava autonomnu vožnju razine 4.

Hrvatski proizvođač automobila time se počeo natjecati u kategoriji koju je lani otvorio Alphabetov (Google) pametni automobil Waymo, koji je također dosegao razinu 4 (od njih 5), ali nije u prodaji. Osnivač i direktor Rimac Automobila je na predstavlj­anju istaknuo da je Concept Two potpuno novi automobil koji je u cijelosti razvijen u Hrvatskoj.

“Concept Two napravili smo od početka. Ništa nismo preuzeli iz Concepta One. Ništa nije kupljeno i samo ugrađeno. Sve smo sami razvili od nule i ponosim se što izrađujemo ovakve automobile nedaleko od Zagreba u Hrvatskoj”, ističe Rimac.

Dodao je da su bokove nove jurilice dizajniral­i s motivom kravate, a za koju je također istaknuo da je podrijetlo­m iz Hrvatske. Nova jurilica početak je novog poslovnog ciklusa u Rimac Automobili­ma. Concept Two prodaje se po cijeni od 1,7 milijuna eura, što je 12,7 milijuna kuna. Rimac ih planira prodati 150, odnosno računa na prihod veći od četvrt milijarde eura. No, usto tehnologij­e, kako one koje podržavaju snagu i brzinu, tako i one koje podržavaju sigurnost i ugodnost vožnje, Rimac planira prodavati poslovnim partnerima.

“Sretan sam što možemo pomoći industriji koja je prije bila poznata po tome što se ne mijenja mnogo, a danas su tehnologij­e koje je razvila tvrtka Rimac automobili pod haubama mnogih modela koje vidite ovdje na ovogodišnj­em Ženevskom salonu automobila”, kaže Rimac.

Concept Two, iako nabijen ekskluzivn­im performans­ama poput najboljeg ubrzanja za ijedno cestovno vozilo gdje od 0100km/h ‘poleti’ za 1,9 sekundi, ima i neke vrlo praktične prodajne adute. Autonomija mu je s novom generacijo­m baterija čak 650 kilometara, a baterijski sustav od 120 kWh do 80 posto kapaciteta Concept Two napuni za svega pola sata. Nadalje, vrata automobila sama se otvaraju kad bočna kamera detektira vozača, a kamere u unutrašnjo­sti detektiraj­u stanje vozača i ovisno o tome pripomažu u vožnji ili s komandama. Rimac je dosad primio oko 40 milijuna eura investicij­a. U prvoj rundi, zaključeno­j krajem 2014., primio je 10 milijuna eura kapitala. Tada mu je tvrtka procijenje­na na vrijednost od 70 milijuna eura. Lani je primio novu rundu investicij­e od 30 milijuna eura i pregovarao o dodatnih 20 milijuna eura.

 ?? MLADEN MILČIĆ ?? Sve smo sami razvili od nule, ponosim se što takve aute radimo u Hrvatskoj, kaže Mate Rimac
MLADEN MILČIĆ Sve smo sami razvili od nule, ponosim se što takve aute radimo u Hrvatskoj, kaže Mate Rimac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia