Poslovni Dnevnik

Na odlagališt­u samo 1 posto gradskog otpada

Linköping Švedski gradić bez CO2 do 2025. godine

-

Johan Böök iz Linköpinga, grada u južnoj Švedskoj od nekih 160 tisuća stanovnika, predstavio je integriran­u gradsku komunalnu tvrtku Tekniska verken koja od 1902. servisira više od 230 tisuća privatnih, javnih i poslovnih korisnika u gradu i okolici.

Danas kompanija ima 850 zaposlenih, a aktualni cilj joj je da do 2025. godine ispuštanje CO2 u Linköpingu svede na nulu. Godišnji prihod joj je 491 milijun eura, a dobit 67 milijuna od čega je 20 milijuna eura isplaćeno dividende.

Djelatnost tvrtke je vrlo široka i kreće od proizvodnj­e i isporuke energije, brige za grijanje i hlađenje svojih korisnika, voda, otpad, Internet pa sve do održavanja i iznajmljiv­anja električni­h automobila i infrastruk­ture. Tvrtka posebnu pozornost poklanja upravljanj­u otpadom i profitu od njega putem reciklaže i energetsko­g iskorištav­anja istog. S razvojem tehnologij­e se sve više otpada iskorištav­a te je, za primjer, 1975. bilo recikliran­o oko 2,5 milijuna tona otpada godišnje, a 2015. se to popelo na više od 4,5 milijuna tona.

To je dovelo do toga da se danas u Linköpingu na klasičnom odlagališt­u završi svega jedan posto ukupno odbačenog otpada u gradu. Najviše sirovine završi u energanama u kojima nastaje 35 posto struje i 55 posto topline dok je gubitak svega 10 posto. Tvrtka ima i 20 godina iskustva u proizvodnj­i biogasa koji je tehnološki obrađen da je pogodan za korištenje u automobili­ma kao gorivo. Instaliran­o je u 12 punionica i četiri autobusna depoa preko kojih se puni 180 autobusa u tri grada.

U sustav su uključeni i taksiji, javna i privatna vozila. Uspjeh Tekniska verkena nije nikakva tajna te su oni spremni i vrlo voljni svoja iskustva prenijeti svim zainteresi­ranima kroz transfer znanja, partnerstv­o i slične suradnje.

 ??  ?? Johan Böök iz Teknisk verkena G. STANZL/PIX
Johan Böök iz Teknisk verkena G. STANZL/PIX

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia