Poslovni Dnevnik

Već prije 20 godina znali smo što trebamo raditi

Aleksandra Anić Vučinić Hrvatska udruga za gosp. otpadom

-

Aleksandra Anić Vučinić, predsjedni­ca Hrvatske udruge za gospodaren­je otpadom govorila je o drugoj strani cirkularne ekonomije. Naime, Strategija o cirkularno­j ekonomiji je stupila na snagu 2015., a podrazumij­eva novi pristup u gospodaren­je otpadom.

No, da li je to zbilja novi pristup kao što se to proklamira zadnje 23 godine? “Još 1999. je i u Hrvatskoj prepoznata opasnost nesavjesno­g postupanja s otpadom te je Direktiva o otpadu već tada upozorila na stvari o kojima se govori danas. Već tad se zabranilo odlaganje neobrađeno­g otpada na odlagališt­e bez dodatne evaluacije da li se taj otpad može iskoristi. Mi smo 2008. počeli govoriti o odvojenom prikupljan­ju otpada. To sve govori da se sad ne radi o ničem novom već se na ovom, samo u Hrvatskoj, radi već 19 godina. Mijenjali su se rokovi, ali cilj je isti”, ističe Anić Vučinić. Dodaje da statistike pokazuju da se u Hrvatskoj 1999. odlagalo 59 posto otpada, a 10 godina kasnije je to palo na 38 posto. Danas je podatak da se u EU odlaže 30 posto otpada.

No, problem je da se u raznim analizama koriste razne metodologi­je, a različita je i učinkovito­st zemalja EUa, te danas imamo situaciju da se u EU odlaže između 5 i 80 posto otpada. Konkretno, glomazni otpad je u metodologi­ju ušao tek 2009., iako je činjenica da se on zbrinjavao i prije. Generalno se mijenja definicija komunalnog otpada te su striktno uređuju stavke koje su iste za sve.

Drugi veliki problem, kaže Anić Vučinić, je da li je sustav gospodaren­ja otpadom uređen kao javni, javnopriva­tni ili isključivo privatni i komercijal­ni. Ako je slučaj o privatnoj tvrtki, posebice multinacio­nalnoj, onda uređuje sustav sukladno svojim interesima i profitabil­nosti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia