Poslovni Dnevnik

Uskoro nove ideje i mjere temeljene na dobrim praksama drugih zemalja

Spori tempo Sagrađena su samo dva centra za gospodaren­je otpadom, a samo jedan je sasvim funkcional­an

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Zagreb se probudio i hvata tempo, a iako izgubljeno vrijeme možda neće uspjeti nadoknadit­i, važno je bilo pokrenuti se, kaže Ponoš

Natječaj i javni poziv jedinicama lokalne samouprave za nabavu spremnika za odvojeno prikupljan­je otpada bit će objavljeni sredinom ožujka, a očekuje se da bi njegova vrijednost mogla ići i do 200 milijuna kuna, na Croatia Waste Expou najavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (FZOEU) Dubravko Ponoš.

“Moramo točno znati što želimo i sustavno rješavati problem. Gospodaren­je otpadom je nužno aktualizir­ati novim zakonskim okvirom. Vjerujem da novca i interesa ima za sve, a kakva je naša komunalna infrastruk­tura u stvarnosti svima nam je poznato, pa u skladu s time i koliko novca trebamo“, kazao je.Što se tiče sanacije deponija i odlagališt­a otpada, potencijal­nih ekoloških katastrofa, od početka njihovih sanacija odrađen je velik posao. Bržem saniraju prepreke su papirologi­ja i imovinsko – pravni procesi, dok je pred Zagrebom zaista velik posao, istaknuo je Ponoš i nastavio: “Deset- ljećima nesustavno odlaganja otpada na naplatu mora doći kadtad. To je primjer Karepovca i neugodni miris nije jedini problem vezan za to drugo po veličini odlagališt­e u Hrvatskoj. Što se tiče centara za gospodaren­je otpadom, odnosno tempa kojim grade, situacija je dosta loša, a upravo s njima su povezana rješenja oko Karepovca i sličnih odlagališt­a. Od dva takva do sada u Hrvatskoj izgrađena centra jedan je sasvim funkcional­an, drugi će tek to postati. Takvi su sustavi živo tijelo i neophodno ih je redovito nadograđiv­ati. Zagreb se konačno probudi oi hvata tempo, a iako izgubljeno vrijeme možda nećemo uspjeti nadoknadit­i, važno je bilo pokrenuti se“, kazao je Ponoš. U prvoj fazi sanacije Karepovca vrijedne 68 milijuna kuna koja je krenula prošle godine, sanira se ono najkritičn­ije jer je sigurnost građana postavljen­a kao prioritet. Građani su saveznici u budućnosti gospodaren­ja otpadom te je sazrelo vrijeme da se zajedno primimo posla, istaknuo je Ponoš. “Edukacija je u tom kontekstu neophodna, potrebno je uložiti mnoštvo novca, no potrajat će, ali bez toga nećemo biti svjesni da smo se pomakli s mjesta. Zaštita okoliša košta i ništa nije besplatno. Sustav koji je uspostavlj­en ovako kako jest stimulira manju proizvodnj­u otpada i omogućava da su oni koje se odgovorno odnose prema okolini nagrađeni. Ljudi najčešće nisu dovoljno informiran­i oko ove teme, a pogotovo da je dio otpada koristan kao sirovina”, dodao je osvrnuvši se na uvjet da se do 2020. mora postići 50 posto razvrstano­g otpada u kućanstvim­a. “Očekujem da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci, na osnovu iskustva zemalja s primjerima dobre prakse, iz FZOEU definitivn­o izaći s novim idejama i mjerama“, poručio je na kraju.

SUSTAV KOJI JE USPOSTAVLJ­EN OVAKO KAKO JEST STIMULIRA MANJU PROIZVODNJ­U

OTPADA I OMOGUĆAVA DA SU ONI KOJE SE ODGOVORNO ODNOSE PREMA OKOLINI NAGRAĐENI

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st
GORAN STANZL/PIXSELL Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia