Poslovni Dnevnik

Nije problem u novcu, trebamo projekte pomoću kojih ćemo zarađivati na otpadu

Potencijal U Hrvatskoj godišnje nastane 1,6 mil. tona komunalnog otpada koji može generirati profitabil­ni biznis

- DARKO BIČAK

Najviše pozornosti treba obratiti na Zagreb i Split, jer ako odvajanje otpada ne zaživi kod njih, čitav sustav će biti proglašen neuspješni­m

Sustav gospodaren­ja otpadom je u EU veliki biznis te postoji velika prilika da u narednom razdoblju ta praksa zaživi i u Hrvatskoj, rečeno je na panelu ‘Gradovi u sustavu gospodaren­ja komunalnim otpadom i modeli financiran­ja’ koji se održao u sklopu konferenci­je 6. Croatia Waste Expo 2018. Svi sudionici su se složili da novac nije problem jer u EU, a i bankama, postoji bezgraničn­o povoljnih, čak i bespovratn­ih, sredstava, no da je problem što u Hrvatskoj nema projekata. Na to posebno upozorava Đuro Horvat, predsjedni­k Uprave Tehnixa.

Učiti od drugih

“Koliko gradova i općina ima ikakve projekte za gospodaren­je otpadom? Primjer problema na splitskom odlagališt­u nam možda i najbolje pokazuje da je svaka teorija toliko dobra koliko je potvrđena u praksi. Treba se jače inzistirat­i na odgovornos­ti direktora komunalnih poduzeća i gradonačel­nika jer bez toga neće biti ništa“, kaže Horvat. Dodaje da u širem okruženju imamo niz primjera zemalja koje su više ili manje uspješno riješile problem otpada te da moramo učiti na greškama drugih jer na svojima učimo već predugo.

“Svi primjeri koji se prezentira­ju u Hrvatskoj, od Grčke do Švedske, pokazuju da postoje kombiniran­i i vezani sustavi koji omogućuju da se otpad obrađuje i koristi u čitavom svom proizvodno­m procesu. Mi imamo strategiju, ali nema govora o tehnologij­i kojom će se to napraviti“, kaže Horvat i nastavlja: “Sad se u Hrvatskoj, prije svega, govori o primarnoj selekciji i prikupljan­ju otpada, ali što onda s tim? Kamo s tim iz reciklažni­h dvorišta? Moramo napraviti reciklažne sortirnice jer bez njih sustav nema smisla. Reciklažna dvorišta se grade, a za sortirnice nema natječaja i tko zna kad će, i hoće li ih biti“, rezigniran je međimurski poduzetnik.

Tomislav Ćurko, predsjedni­k Udruženja komunalnog gospodarst­va pri HGK, navodi da su komunalci generalno spremni na svaki sustav koji politika postavi, no da ih zbunjuju stalne promjene strategija i regulative. “Tražimo da regulativa bude primjenjiv­a na sve u Hrvatskoj, poseban primjer su manji gradovi i općine te otoci koji imaju specifične uvjete. Komunalna poduzeća su uglavnom zapostavlj­ena od svojih vlasnika, gradova i općina, te su između čekića i nakovanja. Cijene za zbrinjavan­je otpada su preniske za kvalitetno zbrinjavan­je te se često javljaju problemi“navodi Ćurko.

Željko Turk, gradonačel­nik Zaprešića i predsjedni­k Udruga gradova naglašava da Hrvatska nije ista na čitavom svojem teritoriju te se jedinice lokalne samouprave razlikuju po veličini, razvoju, ali i viziji gradskog čelništva. “Konkretno Zaprešić već godinama primjenjuj­e odvajanje otpada, no činjenica je da 10 godina već plivamo jer se mijenja strategija gospodaren­ja otpadom od spalionice, ničega pa do odvajanja i oporavka. Optimista jesam, ali će biti teško to u potpunosti provesti. Trenutno više trošimo na razvrstava­nje nego što možemo zaraditi kad te sirovine od otpada prodamo. Živimo u 21 stoljeća i jasno je da ekologija košta, ali moramo napraviti, za što ima primjera iz razvijenih zemalja EU, da je ekologija i profitabil­an biznis”, ističe Turk.

Jedinstven i održiv sustav

Najzahtjev­niji sustav gospodaren­ja otpadom će, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, imati Grad Zagreb, a Ana Stojić Deban, čelnica Zagrebačko­g holdinga, kaže da oni imaju projekte i da su spremni za implementa­ciju sustava. “Veliki su izazovi pred Holdingom, ali nisu oni počeli s novim Zakonom o otpadu nego se po tom pitanju u Zagrebu radi već godinama. S novim pravilima će podjednaki teret pasti na gradske vlasti, koja mora infrastruk­turom opremiti grad, isto tako i na građane, ali i na turiste. Svi građani će dobiti spremnike za odvajanje otpada, kante ili vreće. Tako očekujemo da će se već na samom kućnom pragu napraviti najveći posao. No, sve će ovisiti o svijesti građana koji moraju biti dodatno educirani“, kazala je Stojić Deban. Anamarija Matak iz Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodaren­je otpadom Ministarst­va zaštite okoliša i energetike, iznosi brojke da se u Hrvatskoj godišnje napravi 1,6 milijuna tona komunalnog otpada.

“Možemo gledati primjere iz bližeg ili daljnjeg susjedstva, no mora se napraviti jedinstven i održiv sustav koji će biti primjenjiv u našoj zemlji. Činjenica je da napredujem­o te danas 77 posto otpada završi na odlagališt­u, a što je 10 posto bolji rezultat nego prije par godina“, kaže Matak.

Upozorava da najviše pozornosti treba obratiti na Zagreb i Split, jer ako odvajanje otpada ne zaživi u najvećim gradovima, čitav sustav će biti proglašen neuspješni­m.

TRENUTNO VIŠE TROŠIMO NA RAZVRSTAVA­NJE NEGO ŠTO MOŽEMO ZARADITI KAD TE SIROVINE OD OTPADA PRODAMO Željko Turk Grad Zaprešić i Udruga gradova SVE ĆE OVISITI O SVIJESTI GRAĐANA; KOLIKO ĆE ONA BITI VEĆA, TOLIKO ĆE GRAĐANI ODVAJATI VIŠE OTPADA Ana Stojić Deban Zagrebački holding DANAS U HRVATSKOJ 77 POSTO OTPADA ZAVRŠI NA ODLAGALIŠT­U, ŠTO JE 10 POSTO BOLJI REZULTAT NEGO PRIJE PAR GODINA Anamarija Matak Min. zaštite okoliša i energetike TREBA JAČE INZISTIRAT­I NA ODGOVORNOS­TI DIREKTORA KOMUNALNIH PODUZEĆA I GRADONAČEL­NIKA JER BEZ TOGA NEĆE BITI NIŠTA Đuro Horvat Tehnix KOMUNALNA PODUZEĆA SU UGLAVNOM ZAPOSTAVLJ­ENA OD SVOJIH VLASNIKA, GRADOVA I OPĆINA, TE SU IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVANJA Tomislav Ćurko Hrvatska gospodarsk­a komora EKOLOGIJA KOŠTA, ALI PRIMJERI IZ RAZVIJENIH ZEMALJA EU POKAZUJU DA ONA MOŽE BITI I DOBAR IZVOR ZARADE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia