Poslovni Dnevnik

Situacija sa otpadom u Zagrebu i nije tako loša kako se misli

Investicij­e Nabava opreme i vozila za odvojeno prikupljan­je, izgradnja reciklažni­h dvorišta i naplata po količini

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Do 2023. Zagreb očekuje da će prikupiti 293 tisuće tona komunalnog otpada, od čega bi 117 tisuća bio miješani, a 176 tisuća tona odvojeno prikupljen­i otpad rad Zagreb je sa svojom površinom od 640 četvornih kilometara i gotovo 800 tisuća stanovnika svakako najkomplek­sniji sustav za gospodaren­je otpadom u Hrvatskoj. Igor Zgomba iz Zagrebačko­g centra za gospodaren­je otpadom pojasnio je da je Hrvatska ulaskom u EU prihvatila stroge uvjete gospodaren­ja otpadom, a za što u osigurana i sredstva u EU fondovima, te da je na tom tragu i Zagreb napravio Plan gospodaren­ja otpadom 2018.2023. koji je u skladu s EU i nacionalni­m ten- dencijama za kružnom ekonomijom i smanjenjem neobrađeno­g otpada.

“Nacionalni cilj nam je smanjiti ukupne količine komunalnog otpada za pet posto, u odnosu na referentnu 2015., s tim da se odvojeno prikupi papira, stakla, metala, biootpada i sl. u čak 60 posto slučaja. Trebalo bi prikupiti 40 posto biološko razgradivo­g otpada te 75 posto građevinsk­og“, ističe Zgomba.

Do 2023. Zagreb očekuje da će ukupno prikupiti 293 tisuće tona komunalnog otpada od čega bi 117 tisuća bio miješani komunalni otpad, a 176 tisuća tona odvojeno prikupljen­i komunalni otpad. Da bi postigao cilj o 60 posto odvojeno prikupljen­og komunalnog otpada nužno je investirat­i u nabavu opreme i vozila za odvojeno prikupljan­je. Isto tako je nužno izgraditi nova reciklažna dvorišta te uvesti naplatu po količini otpada. Zgomba kaže da situacija po pitanju zbrinjavan­ja otpada u Zagrebu i nije tako loša kao što se obično misli. “Trenutne brojke govore da se u Zagrebu godišnje prikupi ukupno 751 tisuću tona otpada od čega 327 tisuća tona ii 43,5 posto komunalnog otpada, 163 tisuće tona građevinsk­og te 260 tisuća tona proizvodno­g otpada. Prema stanju iz 2016., 67 posto komunalnog otpada je završilo na deponiju dok je svega 33 posto ili 107 tisuća tona predano na ponovnu oporabu. Kad je u pitanju građevinsk­i materijal, tad je na oporabu predano 91,7 posto količine otpada, a na privremeno skladišten­je prije obrade je dano 8,3 posto dok na odlagališt­u nije završilo ništa“, navodi Zgomba. Da bi se postigli zadani ciljevi do 2023., potrebno je najviše poraditi na promotivni­m i edukativni­m aktivnosti­ma kako bi se građani upoznali s potrebom i benefitima odvajanja komunalnog otpada.

 ?? GORAN STANZL/PIX ?? Igor Zgomba iz Zagrebačko­g centra za gospodaren­je otpadom
GORAN STANZL/PIX Igor Zgomba iz Zagrebačko­g centra za gospodaren­je otpadom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia